lördag 5 december 2009

Ölprovning i Pilsen.


En tågresa på 2.5 timmar tog oss till Pilsen. Samma stad som har namngett ordet Pilsner i svenska språket. En ort med stolta bryggartraditioner. Huvudanledningen var att besöka Pilsner Urquells fabrik.
Tjeckien är i mitt tycke det land i världen med godast öl. Pilsner Urquell är juvelen i kronan och producerar de populäraste sorterna, däribland min favorit Gambrinus.
Den är döpt efter ölfabrikörernas skyddshelgon. Enligt legenden var han en flamländsk kung som uppfann ölet.
På Kungsholmen fanns tidigare Gambrinusbryggeriet. En av gatorna bär fortfarande namnet.
I närheten ligger Restaurang Gambrinus på Hantverkargatan 36. Ett prisvärt ställe. Också en plats där man kan få denna öl på fat.
Varje dag anordnas visningar på bryggeriområdet. En sådan skulle tas.




Pilsner Urquell grundades 1842. Ortens små bryggerier enades om att gå ihop till ett stort istället. Tjeckiska namnet på drycken är Plenzsky Prazdroj. Internationellt används det tyska namnet. De flesta invånarna var tyskar.
Ölet skapades av Josef Groll och var banbrytande. I regionen producerades mörk och grumlig öl. Medan drycken i Pilsen var ljus och klar. Smaken är ganska besk. Det beror på den höga humlehalten.
Under kommunistiden övertogs fabriken av staten och drevs så fram tills den köptes på 1990-talet av det sydafrikanska bryggeriet SAB.


Turen tog ganska lång tid.
De flesta längtade till slutet, när man skulle få smaka på ölen, och det rikligt. Efter att fått höra allt i detalj. Från tillverkning till hur de rengör returflaskor började visningen att avrundas.
Guiden tog ner sällskapet i underjorden. Där nere finns enorma fat. Nu skulle det äntligen drickas. I de dunkla gångarna står tusentals med stora tunnor uppradade längs väggarna. Nog fanns det tillräckligt med dryck för oss alla.
Med förvånad min ser jag att gänget ges en varsin plastmugg. Sedan får man gå fram till en gubbe som öppnar kranen på en av tunnorna.
Ett glas öl fick vi, snålt tyckte jag.
Kanske var det bara en smakretare. Förhoppning fanns om mer. När alla gick vidare såg jag ett stort samlingsrum framför mig, fyllt med flaskor, men istället leddes flocken tillbaka till gårdsplanen där allt hade börjat.
Hungrig och irriterad förstod man att detta var alles.




Efter detta besökt skrek öltarmen. Vi gick till en lokal restaurang och drack där istället. Som tur är öl otroligt billigt i Tjeckien.
En halv liter på fat kostar ca 12-15 kr.
Mvh Fredrik
http://www.pilsner-urquell.cz/