torsdag 3 december 2009

Restaurang Kosmos i Helsingfors.


När Yrjö Lindfors grundade Kosmos Matsalar 1924, vid dåvarande Vladimirgatan rådde spritförbud i landet. Med låg prisnivå och modern inredning lockade restaurangen till sig Helsingfors studenter som även attraherades av den rena miljön.
Här satt bland annat Alvar Aalto och åt under sin studenttid.
Då depressionen släppte sitt järngrepp över världen och förbudslagen omkullkastades, gick restaurangen in i ett nytt skedde. Gatan bytte namn till det nuvarande Kalevagatan och familjen Lindfors namn förfinskades till Heopolampi.
Nu befolkades Kosmos av affärsfolk, jurister, och konstnärer. Prisnivåerna höjdes och det fick studenterna att överge stället. Under kriget tvångsuthyrdes man till tyska militären.
På 1950-talet såldes för mycket sprit i förhållandet till maten enligt myndigheten. Lunchen förtärdes med kryddade snapsar. Efter det kom punsch och konjak för att avrundas med tidstypiska groggar. Krogen varnades flera gånger och hotades med stängning.
Senare blev matstället ett tillhåll för kulturfolk, som gärna satt och drack vin och diskuterade.
Köket är ett så kallat helsingforskök, med starka influenser från Ryssland och Sverige. Basen är den traditionella finska husmanskosten.
Ägarnas motto är att servera jämnlikt fattig som rik, intellektuell som vanligt folk.

Marskalken av Finland, Carl Gustaf Mannerheims favoriträtt, finns på restaurangens meny. Med dålig tandstatus kom han att älska den judiska/östeuropeiska rätten Vorschmack. En lättuggade kötträtt med ansjovis, rödbetor, lök och potatismos.
Ska man göra en klassiker i Helsingfors, gå till Kosmos, ät vorschmack och bit av en marskens sup. Brännvinet som den finska krigsledningen tog till lunchen under krigsåren.
Idag säljs den av alkoholbolaget Alko i Finland.
Nedan syns rätten och supen.