tisdag 1 februari 2011

Renässanskungen i Visegrád.


Visegrád ligger norr om Budapest längs Donau. Platsen var känd för sitt renässansslott, idag återstår endast en ruin, som syns på bilderna ovan.
Mattias I Corvinus (1443-90) föddes i nuvarande Rumänien och dog i Wien efter att ha styrt Ungern i 32 år.
Kungen räknas som en av de bäst utbildade på tronerna i 1400-talets Europa.
Det är under dennes tid ett magnifikt palats uppförs här. Det blev omtalat över hela kontinenten.
Visegrád blir rikets sommarhuvudstad.
Slottet smyckas med fontäner, brunnar och vackra portaler. Palatsområdet var anlagt i terrasser, som gick ända ner till Donaus strand.
Tyvärr förstört under krigen mot turkarna, och att folk i trakten hämtade byggmaterial bland ruinerna.
Men 1934 började man att försöka återställa delar av borgen. Det hålls årliga riddarspel på platsen som inramas med renässansmusik.
Mattias I Corvinus far besegrade ottomanerna utanför Belgrad 1456. Tack vare vinsten hejdades fiendens framryckning i över 50 år.
Fadern stupade och dåvarande kungen fruktade släkten så mycket att han mördade den äldsta sonen och skickar Mattias I Corvinus i exil till Prag.
När Ungerns härskare dör, blir den minderåriga Mattias vald.
Riksrådet trodde att de kunde styra över hans huvud. Men de bedrog sig. Begåvad och full av handlingskraft tog pojken makten i egna händer.
Kungen gör landet till en viktig maktfaktor i Centraleuropa.
Ungrarna minns honom som den starke men rättrådige härskaren. Mattias I Corvinus är förtrogen med antikens kultur och språk.
Att läsa och studera var favoritsysselsättningen.
På slottet i Buda fanns Europas näst största bibliotek. Till hovet drogs konstnärer, arkitekter och andra bildade människor.
Genom äktenskapet med den spansk-italienska prinsessan Beatrix öppnades dörren för renässansens kulturella inflytande från Sydeuropa.
Någon arvinge fick han aldrig.
Efter regentens död valdes den svage böhmiska härskaren Vladislau till efterträdare. Konflikter inom adeln uppstår, som vänder sig mot bönderna istället för att rusta sig inför en hotande turkisk invasion.
Riket försvagades och ottomanerna segrade.
Ungern delades mellan sultanen och habsburgarna och knöts senare till den österrikiska dubbelmonarkin ända fram till 1918.
Mattias I Corvinus stora betydelse ligger i att han enade Ungern, som etniskt, språkligt och kulturellt var mångskiftande.
Folket fick en kulturell identitet som blev viktig för motståndsviljan under det 150-åriga turkiska herraväldet och det habsburgska styret som sedan följde.
Den stora katedralen i huvudstaden är döpt efter kungen.
Corvinus betyder korp på latin, och den svarta fågeln fanns på hans vapensköld.

Vi fick inte möjligheten att besöka området. Det var dax för lunch som intogs på en restaurang liggandes på en annan höjd mittemot.
Men från matställets balkong hade man en fin utsikt över ruinen.
Stabbig husmanskost hamnade på tallrikarna, utan vare sig grönsaker eller sås.
I lokalen rörde sig en zigenarorkester som spelade låtar på begäran.
Min kompis Lennart ville höra Johann Strauss d.y. mästerverk, An der schönen blauen Donau, en vals som de flesta har dansat till på studentfester.
Som kuriosa användes den som filmmusik i Stanley Kubricks mästerverk, 2001 ett rymdäventyr. I alla fall till tonerna av musiken kom efterrätten in och samtliga var besvikna på maten.
Orten har också gett namn åt Visegradgruppen, en mellanstatlig organisation för nationer i Centraleuropa.
Bildad 1991.
Medlemsländerna är Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien.
Förutom de historiska banden, har de hanterat sina erfarenheter av sovjetisk ockupation samt utmaningarna efter kommunismens fall.
Tillsammans anslöt de sig till Nato 1999 och EU 2004.
Visegradgruppen är Europas sjunde största ekonomi med ett BNP per capita på 20.000 USD. De har gått från att vara tråkiga, gråa och nedgångna öststatsländer, till att bli välbärgade stater i Centraleuropa.
En förvandling som knappt har tagit 20 år att genomföra.
Mvh Fredrik
www.visegrad.hu/en/