tisdag 1 februari 2011

Sigismund flyttade huvudstaden till Warszawa.



Johan III (1537-92) satt fängslad på Gripsholm tillsammans med hustrun Katarina Jagellonica (1526-83). Brodern Erik XIV höll dem inspärrade i nästan fyra år.
Här föds två barn, först dottern Isabella (1564-66), som avlider efter två år. Begraven i Strängnäs kyrka i en vacker alabastersarkofag.
Sonen Sigismund kommer till världen 1566.
Under fångenskapen bryter det Nordiska sjuårskriget ut. Kungen blir allt mer stressad och sjukligare. Sverige lider hårt, många städer är nerbrända och pesten kommer.
Johan III friges och i en kupp avsätts Erik XIV.
Sigismund är nu tronarvinge.
När de polska kungen Stefan Batory dör 1586, verkar hans änka som var svenskens moster målmedvetet för att systersonen ska väljas till den nya monarken.
Även Johan III tänker maktpolitiskt och anmäler sonen som kandidat. Riket var i konflikt med Ryssland och hårt skuldsatt till Danmark.
Vi behövde en allierad.
Polen-Litauen var ett av Europas största länder, men också rikt. Till Krakow skickas diplomater som ska skriva ihop ett avtal om en tänkt personalunion mellan kungahusen.
Estland lovas bort och Sigismund väljs med stor majoritet.
När ynglingen kommer till Gdansk sitter han kvar på sin båt i fem dagar och tjurar. Problemet är Estland, som han inte vill släppa till Polen. En ny överenskommelse görs, där provinsens öde skjuts på framtiden.
I december 1587 krönts svensken till Sigismund III Vasa, kung av Polen och storfurste av Litauen. Det var knappast en succé de första åren som regent.
Hovlivet präglades av trilska, tröghet och tystnad. Sigismund hade hemlängtan och i september 1589 möter han sin far i Tallinn.
Johan III upplever att sonen är tagen som babylonisk gissla och vill att han abdikerar. Detta motsätter sig inte Sigismund. Både svenska och polska riksråd protesterar högljutt och hotar med krig.
Nu förlikar svensken sig med sitt öde och återvänder till Krakow.
Farbrodern Karl IX avsätter honom på svenska tronen 1598, men i sitt nya hemland regerar han i hela 45 år. Senare krigar staterna mot varandra i Baltikum. Polen pressas också av ryssarna.
Adeln kommer på kant med kungen som anklagas för absolutism.
Privatlivet sägs ha varit lyckligt, först giftemål med Anna av Steiermark (1573-1598) och när drottning dör ingår regenten äktenskap med systern Konstantia (1588-1631). Hon köper staden Zywiec, som idag har ett av Polens största bryggerier.
Drycken anses vara landets inofficiella nationalöl.
Kungen var en duktig guldsmed och konstnär. Det finns tre tavlor kvar i Polen, som Sigismund har målat.
År 1609 utser han Warszawa som ny huvudstad.
Skälet till flytten är stadens geografiska läge, då den ligger i mitten av det Polsk-litauiska samväldet, mellan de två gamla huvudstäderna Krakow och Vilnius.
Dessutom var avståndet ut till kusten tillfredställande.
Landet hotades ständigt av Sverige. Den viktiga hamnstaden Gdansk fick inte falla i fiendes händer, vilket den heller aldrig gjorde.
Att omforma Warszawa från ett lantligt samhälle till en ståtlig huvudstad går fort.
Redan 1611 har man 14.000 invånare, fler än Stockholm, som fortfarande håller sin befolkning instängd bakom de medeltida murarna på stadsholmen.
Rivaliteten är än idag stark mellan Krakow och Warszawa.
Sigismund dör 1632 samma år som sin kusin Gustav II Adolf och begravs i Krakow.
Två av sönerna blir monarker i Polen.
Nu ska inlägget handla om slottet i Warszawa, där för övrigt svensken avlider.



Det första slottet uppförs av de masoviska hertigarna på 1300-talet.
När Warszawa blir parlamentets huvudsäte 1569 och Sigismund valt byggnaden till sitt kungliga residens 1596 kallas italienska arkitekter in för att bygga om palatset.
Resultatet blir ett vackert barockslott.
Under Karl X Gustavs polska krig 1655-60, konflikten som på polska kallas den svenska syndafloden (Potop szwedzki) plundras residenset.
På 1700-talet kom vi tillbaka igen och förstörde slottet. Även ryssar, tyskar och Napoleon var här och försåg sig.
Då Polen utropar sin självständigt 1919 blir byggnaden presidentens residens.
Nazityskland angriper Polen i andra världskrigets och bombar slottet. Adolf Hitler ger en order att spränga upp resten, men tack vare protester från Italien stoppas aktionen.
De saker som inte brann upp, blev tyvärr stulna av ockupationsmakten.
I huset fanns färdigborrade dynamithål som tyska ingenjörssoldater hann att göra. När Warszawa upproret kommer 1944 utförs den ursprungliga befallningen, kvar på marken ligger en stor ruinhög.
Kommunistregimen ville återställa slottet, men efter kriget måste man prioritera andra projekt. Återuppbyggnaden finansierades med offentliga donationer.
Först 1971 påbörjas arbetet, som slutförs 1988.
Den yttre interiören restes dock 1964. Det höga klocktornet i mitten kallas även Sigismundtornet.
Slottet är idag ett museum som innehåller möbler, målningar och annan konst. Flertalet av föremålen är original som gömdes undan för nazisterna.
I sachsiska flygeln är det populärt att viga sig borgligt.
Vackraste rummet är marmorsalen. Här hänger 20 kungaporträtt, från Boleslav I, som är Polens första regent, till den sista Stanislaw Pontiatowski.
Sveriges monark Erik Segersäll tros ha varit gift med Boleslav I:s syster eller dotter. Källforskningen är väldigt bristfällig. En del historiker tror att frugan var från Island.
Ovan syns jag i audienshallen.

Till sist lite om Sigismundkolonnen som står på slottsplatsen och är det äldsta icke-religiösa minnesmärket i staden.
Tillägnad svensken och uppförd 1644 på befallning av sonen Vladislav IV.
Monumentet är 22 meter högt och praktiskt taget unikt i Europa, eftersom det stora korset hyllar monarken på ett sätt som normalt var reserverat för helgon.
Sigismund har fått sin kolonn förstörd tre gånger under århundradens lopp, men bronsstatyn har alltid klarat sig.
Mvh Fredrik
http://www.zamek-krolewski.pl/