tisdag 1 september 2009

Borgruinen i Bauska.


Polens kung August den starke (1670-1733) har lyft en stor stenbumling här i syfte att imponera på tsar Peter den store, vilket sägs ha lyckats. De träffades för att planera hur man skulle besegra vår kung Karl XII som för övrigt var kusin med August.
Denna kung var känd för sin råstyrka. Han kunde t.ex. räta ut hästskor med bara händerna. Själv lyckades jag och min kompis Enrico inte hitta stenen som är stadens största sevärdhet efter borgruinen som ligger strax utanför Bauska.
I det Stora nordiska kriget 1700-21 blev August besegrad och avsatt av Karl XII.
Men kom att återinsättas efter Sveriges fall. I historien minns kungen mest för sin råstyrka och förmågan att skaffa många oäkta barn.
Han hade 354 erkända oäkta barn som regenten betalade underhåll för och ett barn inom äktenskapet.
Augusts militära och politiska ambitioner var ringa.

Bauska ligger 66 km söder om Riga och det är bara 20 km till Litauen.
Under historiens gång har invånarna tillhört flera länder, även Sverige. Staden var en viktig ort i norra delen av Polsk-litauiska samväldet och en tid kurländskt hertigsäte. År 1609 fick Bauskas stadsrättigheter och utvecklades till ett regionalt handelscentrum.
Idag är Bauska en ganska liten och obetydligt samhälle som de flesta passerar.
Det finns inte mycket gammal bebyggelse kvar, när man hade oturen att ligga i frontlinjen under andra världskriget. I ett halvårs tid 1944 var det strider i området, mellan desperata tyskar som försökte stabilisera fronten mot den framryckande Röda armén.
Den stora judiska befolkning dog i förintelsen och balttyskarna lämnade staden redan 1939. Letterna utgör 80 % av invånarna och de övriga som bor här är ryssar, litauer och vitryssar.
Ända in på 1950-talet var stora delar av centrumet i ruiner och det återuppbyggdes sent. Men det finns några pittoreska trähus kvar som bildar ett enhetligt kvarter nere vid floden. Resten är nya byggnader.
Hedemora församling har samlat in pengar till ett nytt tak på kyrkan.
Idag arbetar de flesta på ortens största arbetsgivare, textilfabriken. Ett tag fanns det en champagnefabrik, men den gick i konkurs när Lettland blev självständigt.
Jag har besökt staden vid två tillfällen och det är främst Bauskas borgruin som har lockat hit mig.





Fästningen byggdes av den Livländska/Tyska ordern på 1400-talet och ligger strategiskt på en höjd där två floder möts. Under tidens lopp har den bebotts av hertigarna av Kurland, svenskar, polacker, litauer och ryssar.
Men det har legat befästningar här sedan bronsåldern.
Karl XII tillbringade några veckor där under det Stora nordiska kriget, dock höll han inte på att lyfta stenar utan planerade istället sitt framgångsrika fälttåg i Baltikum. Kungen intog staden 1701 på sitt krigståg söderut mot Polen-Saschen.
Svenskarna har kontrollerat borgen tre gånger 1625-28, 1658-60 och 1701-05.
Bauska återtogs i ett senare skede i kriget av ryssarna som valde att spränga slottet 1706. Den förvandlades till en stor ruinhög där det började växa mossa på stenarna.
Så är det än idag, men nu har man börjat restaurera den. Tanken är att återuppbygga delar av borgen och använda den som ett hotell.


Men jag vill ändå passa på att rekommendera orten om man har vägarna förbi. Bauskas är perfekt för ett lunchstopp med besök i borgruinen.
Ibland är det roligt att komma ifrån de stora sevärdheterna och istället besöka de små.
Mvh Fredrik
www.bauska.lv/i?id=417/