måndag 7 september 2009

Jag besteg klippan ovanför Cefalu.


Ovanför staden ligger ett stort framskjutet berg, som på italienska heter, La Rocca, klippan. Den är nästan 300 meter hög och här finns lämningar från grekiska tempel och muslimska borgar.
Cefalu växte fram under dess skugga och omsluter klippan med sin bebyggelse.
Det finns en utmärkt vandringsled upp till toppen. Jag och Björn blev sugna att gå upp hit. De andra två i resesällskapet var mer lockade att tillbringa förmiddagen nere vid Cefalus stränder.


Så tidigt en morgon gick vi hit. Trots att de var ganska behagligt väder och solen inte hade nått sitt zenit, tog det ganska mycket på krafterna att ta sig upp för klippan.
Längs stigen växer mycket kaktus. Det finns även många olivträd, det ljusgröna guldet, som romarna kallade trädets frukter. Utan att tappa tråden allt för mycket, så räknas oliver och dess olja in i basen på det så kallade "medelhavsmaten". Många forskare brukar räkna dieten som den mest hälsosamma i världen.
På Sicilien var man först i dagens Italien att använda oliver och det är tack vare grekerna som införde matkulturen, när de koloniserade ön. Ett olivträd kan bli över 1.000 år gammalt.
Den karga växtligheten gav en spännande atmosfär, tillsammans med templen och borgruinerna.


Här uppe finns en vidsträckt utsikt, det går nästan att se ända bort till Palermo.
Bakom klippan går ett annat bergmassiv, som hindrar sikten mot den inre delen av ön. Men ut mot havet är den oändlig.
Det krävs inte många hjärnceller att förstå varför man byggde en befästning här uppe. Från denna klippa kunde grekerna, romarna, muslimerna och slutligen normander kontrollera hela norra kusten.
Det var en hel del folk som vandrade där uppe och vi mötte många svenskar. Det är märklig att ett litet land som Sverige med nio miljoner invånare syns och hörs så mycket utomlands.
Vart jag än i världen går, nog möter undertecknad alltid en svensk och här var inget undantag.







När man kom tillbaka ner i staden var det dags för lunch.
Men innan dess sökte vi upp de andra två slöfockarna och tog ett dop i det varma och salta vattnet.
Stränderna i Cefalu är de populäraste på norra kusten. Palermo saknar stränder och det medför att alla åker hit på helgerna och badar. Stränderna blir snabbt knöckfulla.
Mvh Fredrik
http://www.internationeloliveoil.org/