torsdag 12 augusti 2010

Toppluvan i Cesky Krumlov.

Ett besök i Prag, ledde till att jag bokade upp mig på en guidad tur ner till Cesky Krumlov. Min ciceron var iklädd rejäla vinterkläder, och en gul toppluva.
Det var marsmånad, och kölden höll fortfarande ett järngrepp över metropolens invånare.
Gruppen var ganska liten, så en minibuss räckte för att transportera oss till staden.
Så klart började undertecknad och ledaren diskutera Sveriges plundring av Prag, när gubben berättade, att enda gången han hade lämnat Tjeckoslovakien under kommunisttiden, var just till mitt land.
Ett besök till fabriken Bulten i Hallstahammar var skälet. Samma företag Thore Skogman (1931-2007) arbetade på i 10 år, innan musikframgången tog fart.
Efter sin död lämnade artisten 1.032 skrivna låtar, som finns registrerade hos STIM, mer än någonannan svensk har komponerat.
På vägen hem lyckades guiden få tillstånd att besöka Drottningholms slott. Där gick han, och retade sig på allt krigsbyte, som vi hade tagit från dennes hemstad.
Diskussion blev livlig, men vi kom på oss, att alla andra i bussen, nog inte var så intresserade av vår dispyt. De flesta var från USA, Japan och Australien.
Medan Thore Skogmans karriär gick spikrakt uppåt, fick min guide harva i den tunga industrin i Tjeckoslovakien, och som tack fick han en urusel pension, som måste drygas ut med stadsvandringar för oss utländska turister.
Efter resan skiljdes vi som vänner, och jag har sett gubben senare på andra besök i Prag.
Alltid iklädd sin gula toppluva.
Men nu ska undertecknad fokusera sig på resmålet, Cesky Krumlov.






Den medeltida orten är med på UNESCO:s världsarvslista, och ligger endast 30 km norr om Österrike. Det är cirka 200 km upp till Prag.
Området och Cesky Krumlov hade övervägande tysktalande befolkning, men de blev utvisade av presidenten Edvard Benes 1947. Det tyska namnet är Böhmisch Krummau.
Stadskärnan har fler än 300 skyddade byggnader, och domineras av renässansborgen på höjden, som är landets näst största slottskomplex efter Pragborgen.
Ätten Schwarzenberg styrde här från 1719 till 1945.
Sista fursten var officer i Tjeckoslovakiska armén och öppet emot Adolf Hitler.
Hans slott i Wien hade en svart flagga hissad under Österrikes ockupation, och judar var välkomna till trädgården, eftersom folket inte fick bevista stadsparkerna.
År 1937 bjöd mannen in Edvard Benes, och skänkte en miljon tjeckiska kronor till att bygga upp försvaret mot Tyskland. En oerhörd summa på den tiden.
Sonen hamnade i koncentrationsläger. Efter kriget tvingades han lämna allt, och blev betraktad som en landsförrädare.
Fursten fick tillbringa resten av livet i exil i Österrike, och kämpade förgäves med att försöka få tillbaka sina tillgångar.
Kommunisterna förbjöd honom att återvända.
Staden är en liten pärla med sina 14.000 invånare.
Floden Vltava ringlar sig genom centrum, mot sin vidare färd till Prag. På tyska heter vattendraget Moldau, samma som en av undertecknades favoritrestauranger i Stockholm.
Den ligger på Södermalm och serverar mellaneuropeisk mat, där olika schnitzlar är paradrätten.
Ett besök dit, är alltid rekommenderat.
Matstället ligger vid HornstullBergsunds strand 33. Skölj ner krubbet med Stiegel, en god öl från Österrike, och njut av den spartanska men trevliga atmosfären.
Under kommunisttiden fanns det bara två restauranger i Cesky Krumlov, idag hittas över 80 i det lilla centrumet.
Anledningen är att staden har blivit ett oerhört populärt resmål, för tyskar och österrikare. Parkeringarna fylls med bussar, även under vintern, när jag var här.
Men charmen är total i alla fall, trots mycket tingel-tangel.
På stora torget står en intressant pestkolonn, ett överdådigt barockmonument, som hedrar sina döda i denna hemska farsot.
Endast Prag och Karlovy vary drar till sig mer turister.
Mvh Fredrik
www.ckrumlov.info/docs/en/kaktualita.xml