torsdag 9 september 2010

Esperantons skapare föddes i Bialystok.

Vi kom från Masuriska sjöområdena i nordöstra Polen. Slätten öppnade upp sig. Där låg Bialystok.
Kompisen hade varit här tidigare, och då bott på ett nergånget motell utanför staden. Undertecknad blir ständigt påmind, om de saftiga fläskkotletterna som han fick till frukost.
Nu skulle vi istället inkvartera oss på ett lite bättre hotell inne i centrum. Problemet var hans karta, som saknade all nödvändig information.
Men tack vare några vägnummer lyckades undertecknad lotsa oss rätt.
Grundad på 1300-talet, växer Bialystok till sig långsamt, och blev bortgiven av Napoleon, som gåva till Ryssland 1807. Under detta årtionde expanderar orten kraftigt, och drar till sig mycket judar.
Innan första världskriget är 6 av 10 invånare av judisk börd. Förintelsen går hårt åt det prövade folket, många dör i det provisoriska gettot, men de flesta gasas ihjäl i Treblinka och Auschwitz.
Endast ett 100-tal överlever av de 63.000 judar, som fanns där innan andra världskriget.
Undertecknad ska berätta om en judisk person, som föddes i Bialystok.

Ludwig Zamenhof (1859-1917) växte upp här. Han var en rysk-judisk ögonläkare och skapare av det internationella språket Esperanto.
Mannen bekymrade sig tidigt över hur mycket konflikter, som uppkom mellan olika befolkningsgrupper, tack vare att de inte talade ett gemensamt språk.
Redan som nittonåring hade han skrivit ihop sitt verk, men valde att inte publicera det. Efter medicinstudier, började Ludwig Zamenhof att arbeta som ögonläkare.
Under den perioden bearbetades språket ytterligare och boken publicerades 1887. Titeln blev;
"Doktoro Esperanto. Lingvo internacia - Doktor Hoppfull, internationellt språk."
Dottern besökte Sverige 1932, i samband med en Esperantokonferens.
Hon dog senare i Warszawagettot 1942.


Lite svenskanknytning finns det också, när skådespelerskan Izabella Scorupco är född i staden. Modern är utbildad psykiater, och verksam på mitt sjukhus.
Slutligen lite om Bialy.
En bagel från Bialystok, som är väldigt populärt bland judarna i New York. Emigranter från trakten tog med sig receptet till Nya världen.
Tyvärr missade undertecknad att smaka på brödet. Men nästa gång New York besöks, ska jag till bageriet Kossar's Bialys på nedre Manhattan.
Förväntningar är stora, detta ska bräcka min kompis fläskkotletthistoria.
För övrigt är Bialystok en typisk mellanstor polsk ort. Hit kommer man bara, som ett stopp på vägen till något mer sevärt.
Vi skulle till renässanspärlan Zamosc, och behövde någonstans att sova.

Sin dobre Fredrik
www.kossarsbialys.com/