torsdag 9 september 2010

TV-tornet i Berlin.



Jag tänkte börja inlägget med att berätta lite om den roliga statygruppen Marx-Engels-Forum i närheten av TV-tornet, rest 1986 under DDR:s sista hela årtionde.
Länge debatterade politikerna i Berlin om de skulle få stå kvar.
Slutligen kom man fram till att de gamla bronsgubbarna fick hänga med en tid till. Så klart föreställer de Karl Marx (1818-83) och kompisen Friedrich Engels (1820-95).
Båda grundade marxismen, en politisk ideologi, som ville införa det klasslösa samhället. En sympatisk tanke, men som tyvärr är omöjlig att genomföra enligt mig.
Torget är idag ganska sterilt och ödsligt, trots sitt centrala läge.
Att göra som jag och kompisarna gör ovan, att posera med gubbarna var otänkbart under DDR-tiden. Då hade hela gänget hamnat i fängelse eller i bästa fall blivit utkastade till Västberlin.
Men nu råder andra tider, som tur är.
Nedan Karl Marxs mest berömda citat.
"Religion är opium för folket"
Ett planerat tunnelbanebygge kan bli statyernas öde, det finns diskussioner om att återställa platsen, som den såg ut innan andra världskriget.
Men jag hoppas att socialismens fäder får finnas kvar.
Tyskarna har en benägenhet att vilja städa bort sin historia med jämna mellanrum.



Nu över till TV-tornet, som byggdes av dåvarande östtyska regimen.
Uppfört under åren 1965-69.
Arkitekturen är starkt inspirerad av rymden, och ska symbolisera statens framsteg och välgång. Fortfarande fanns det förhoppningar på 1960-talet att kommunismen var den rätta läran för alla folk.
Den antifascistiska muren, som Berlinmuren hette på det socialistiska språket, skulle ju skydda de rättfärdiga från den onda kapitalistiska rörelsen.
Till slut trodde ingen på kommunismen längre.
Två snabba hissar för besökarna upp till den stålbetäckta tornkulan.
Kulan har sju våningar. Populärast är att fika på Tele-café, som är en roterande restaurang, där gästerna får sitta i max en timme. På den tiden snurrar caféet en gång runt sin egen axel, så att besökaren får se Berlin från alla håll.
TV-tornet är hela 365 m hög och Tysklands högsta byggnad.
Efter återföreningen sanerades konstruktionen från allt asbets som fanns där. De ursprungliga hissarna tillverkades av svenska ASEA.
Vill du komma upp här, så är ett tips att komma så tidigt som möjligt, för det är alltid långa köer vid ingången och de växer sig längre och längre under dagen.
Över 70 miljoner människor har åkt upp i tornet.