tisdag 14 september 2010

Singapore Sling på Raffles hotell.


I Singapore hamnar de flesta turister någongång på stadens anrikaste hotell.
Jag och brorsan var inget undantag.
Etablissemanget är uppkallat efter statens grundare, sir Stamford Raffels (1781-1826).
Portarna slogs upp 1887 längs stranden, men med landvinningar ligger det 500 meter från havet idag.
Detta lyxhotell är ett av Sydostasiens mest mytomspunna f.d. kolonialhotell.
Kineserna fick inte vistas där förrän 1931.
Sista tigern i Singapore sägs ha skjutits här. Djuret ska ha legat under biljardbordet i baren och tryckt, när en engelsk officer sköt den.
Listan med kändisar och kungligheter, som har övernattat på hotellet är hur lång som helst.


När britterna kapitulerade till Japan 15 mars 1942, så överlämnades staden och över 80.000 soldater togs som krigsfångar.
Det värsta nederlaget i Storbritanniens historia, enligt Winston Churchill.
Japanska krigsledningen flyttade in på Raffles hotell och blev kvar till 1945.
En kort period efter kriget rekvirerades det igen av militär från Brittiska armén, som använde huset som ett transitläger för krigsfångar.
Sen började en lysande period för byggnaden.
År 1987 förklarades hotellet av staten att vara ett nationellt monument.
Idag är det ett av världens populäraste hak att övernatta på, och priserna är därefter.

Vi provade drinken Singapore Sling, som uppfanns i baren. Dyrt som fan, men kul att sitta i den koloniala miljön med takfläktar och mahognymöbler.
På bilden skålar jag med Noel, en irländare vi mötte på Tioman i Malaysia, som valde att hänga på mig och brorsan till Singapore.
Några år senare var jag här med kompis, och tänkte spara på den magra budgeten, genom att ta in en cola istället.
Men prisskillnaden var ringa.
Undertecknad minns att vi hade ungefär 100 kronor per dag och person, som skulle räcka till mat, boende och nöjen.
Nedan originalreceptet.
30 ml Gin
15 ml Heering Cherry Liqueur
120 ml Ananasjuice
15 ml Limejuice
7.5 ml Cointreau
7.5 ml Dom Benedictine
10 ml Grenadine
Samt ett stänk Angostura bitter.
Häll samtliga ingredienser med is i en shaker och skaka kraftigt. Garnera med en ananasskiva och körsbär.
Mvh Fredrik
www.raffles.com/