fredag 3 april 2009

Största huset i Bukarest.


Detta enorma hus som hette Folkets hus under kommunisttiden är världens näst största byggnad, bara Pentagon är större.
Det är även ett monument över en mans storhetsvansinne, som går till ett av nutidshistoriens största misstag när kolossen byggdes.
Idag heter huset Parlamentspalatset och här sammanträder Rumäniens parlament, därav namnet.

Tanken var att Rumäniens diktator Nicolae Ceausescu (1918-89) ville samla all makt, parlamentet, presidentämbetet och högsta domstolen i en enda byggnad.
När projektet startades 1983, fick 70.000 invånare flytta. Det revs tusentals hus och 20 kyrkor för att bereda plats för detta gigantiska verk.
Man tror att konstruktionen har kostat över 30 miljarder kr och det är fortfarande inte färdigt. Rumänien väljer att färdigställa palatset, när det skulle kosta ännu mer att riva det samt återställa området.
Här jobbade som mest 20.000 arbetare i skift dygnet runt och 700 arkitekter var inblandade i projektet. Huset är tolv våningar högt och har 3.100 möblerade rum. Det underjordiska garaget rymmer 20.000 bilar.
Ytan upptar en tredjedel av innerstadsområdet och är krönt med en stor boulevard som är 3.2 km lång med 41 fontäner. Dessa ska representera varje län i Rumänien.
Torget framför rymmer 300.000 människor. Det är där jag står på en av bilderna nedan.



Det är många turister som vill se det och man släpper in så mycket som det bara går på kortast möjligaste tid. Detta ger Rumänien en liten chans att ta in några extra lei, för att täcka de enorma kostnaderna man har lagt ut.
Salen ovan, unionssalen är byggnadens största på 3.000 kvm och där finns en matta som väger 14 ton. Det behövs 20 man för att kunna rulla ut den.
Man har använt över 3.500 ton kristall till lampor och övrig utsmyckning.
Allt är gigantiskt.
Tyvärr tappades det lite fokus på inredningen då jag och övriga manliga deltagare i gruppen tyckte att den kvinnliga guiden var så fruktansvärt snygg.


I slutet av 1980-talet tändes belysningen i huset och den konsumerar lika mycket ström på ett dygn som hela övriga staden. Bukarests styrande fick snabbt tänka om och släckte ner stora delar av byggnaden.
Hur gick det för diktatorn? Nicole Ceausescu fick aldrig se huset fullbordat, i december 1989 reste sig folket och han flydde hals över huvud från Bukarest med helikopter, några dagar senare blev mannen avrättad.

Att bo vid en bargata i Phuket.


Jag en kompis hade åkt non-stop från Malaysia upp till Phuket och dess huvudort Pattong Beach.
Vi kom fram tidigt på morgonen och möttes av de fullaste turisterna, som var i stadiet där drickandet har övergått från att ha en pigg effekt till att istället vara sövande.
Här bland alla halvsovande turister och prostituerade, som var på hemgång efter att ha serverat västerlänningar hela natten, dök vi upp.
I ressällskapet ingick två japaner som skulle göra Sydostasien på 10 dagar, när de ville kunna ge tips till sina resenärer som checkade in på Kobe flygplats där killarna arbetade. Japaner är som alltid artiga och sällskapet tog kvällen ihop och drack lite öl.
De blir som oftast väldigt lätt fulla samt sentimentala.
Dagen efter var japanerna på väg igen upp till Bangkok för hemfärd till sitt Kobe, för att börja praktisera sin nyfunna kunskap.


Vi hade föreställt oss en idyllisk badort men kom till det värsta turistgettot undertecknad hittills har varit på, där droppen var den överfulla och dåliga stranden.
Vi reste på en ganska ansträngd budget, så man gick runt på morgonen och letade billigt boende. Till sist fann vi ett rum som var i rimlig prisnivå, men det fanns en hake.
Den märktes på kvällen, utanför låg barerna som på ett pärlband efter varandra och när eftermiddagen övergick till tidig kväll, började de spela musik och varje ställe verkade ha som mål att överträffa sin grannbar i ljudnivå.
Undertecknad pratade med en svensk som ägde en av alla dessa barer längs gatan och undrade hur han stod ut, men det gjorde mannen inte. Ägaren var tvungen att vakta på sina anställda så att de inte tog pengar från honom.
Enligt thailändsk lag får utlänningar äga barer, men inte jobba i dem och absolut inte befinna sig bakom bardisken, vilket gör att barägaren får sitta på en stol bredvid och iaktta och vakta.
Jag minns inte hur många dagar vi var här, men man var väldigt trött när jag lämnade Phuket efter att ha sovit dåligt alla dygnen som tillbringades där.
Atmosfären i övrigt hade inte mycket att önska, det var tingel-tangel av värsta sorten, där gatuförsäljare försökte lura på oss massa piratkopierade kläder, klockor eller kassetband.
För att i nästa stund bli erbjuden en kvinna.
Sexhandeln pågår helt öppet och ingen verkar bry sig. På gatorna syns åldrade armar runt midjorna på lika slanka som unga tjejer. Trots att prostituton är olagligt i Thailand råder det ingen tvekan om att de flesta kvinnor på huvudstråket är till salu.
Polisen blundar för sexhandeln, utan den skulle Pattong Beach tappa de flesta av sina besökare. En bieffekt är HiV-smittan. Majoriteten av svenska män som smittas utomlands får viruset just i Thailand.
Maten präglades av att man hade byggt upp restauranger som i huvudsak serverade västerländsk mat med lite inslag av thaikäk, som även den var turistanpassad. Räddningen blev de goda men inte så nyttiga bananpannkakorna som åts för en billig penning på gatan.
Idag är Phuket den rikaste delen av Thailand och det är enbart p.g.a. turismen, hela ön präglas av massturism.
Annat var det 1973 när man spela in bondfilmen, "Mannen med den gyllene pistolen" här, då fanns ingenting. Efter den filmen började ön att bli ett populärt turistmål.
Jag förundras över varför det är så attraktivt bland oss svenskar att åka hit, det verkar vara varje svensks våta dröm att fara till detta turistgetto, undertecknad kommer aldrig att fatta det.
Men jag tänker i alla fall inte sätta min fot på den här holmen igen.
Nog borde det finnas en och annan av Phukets fasta boende som har muttrat Povel Ramels ramsa och knutit näven i fickan.
"Icke tycka om turist, tycka turist trist"

torsdag 2 april 2009

Judiska Riga.

Rigas historia har alltid fascinerat mig och har säkert varit en stor anledning till att metropolen är en av mina absoluta favoritstäder, om inte den mest omtyckta i min värld.

Judiska befolkningen som uppgick till 40.000 innan andra världskriget, blev utplånad under kriget och endast 150 rigajudar överlevde.
Nazisterna flyttade ihop dem till södra delen och inrättade där ett getto. Från platsen skickades människorna till olika koncentrationsläger, bland annat Salaspils som ligger ännu längre söderut.

Området där gettot låg heter Moskvaförorten och är Rigas mest eftersatta del.
Mycket av den gamla bebyggelsen står kvar, men ingen vågar renovera när de flesta husen har haft en judisk ägare och man är rädd att någon överlevande, eller släkting ska kräva dem åter.
Dessutom är fastigheterna K-märkta och får inte rivas.

Det är väldigt intressant att gå här och titta på alla nerslitna hus. Det är ingen plats man bör vistas i när det börjar bli mörkt. På ett ställe finns ett minnesmärke bevarat över gettot och det är källaren/grunden till Rigas Stora synagoga, se bild nedan, som nazisterna brände ner.

I detta tempel dog hundratals människor samt stora delar av en svensk känd finansfamiljs släkt. Jag kan på rak fot rekommendera boken, En handelsresande i liv av Lena Einhorn som handlar Giles Storch (1902-83) och dennes familjs öde.
Sonen Marcus Storch (1942- ) är mannen bakom Tobiasregistret, som ska underlätta benmärgs- och stamcellstransplantation, döpt efter sitt barn som dog i cancer.
Idag är han ordförande i Nobelstiftelsen.
Tre dagar efter att de tyska trupperna intagit Riga, på fredagskvällen den 4 juli 1941, när judarna samlats för sabbatsbön, spärrades portarna till templet av Einsatzgruppe A, en falang inom SS som verkade bakom fronten, och vars främsta mål var att utrota judar och andra avvikande människor som t.ex. romer.
Byggnaden eldades upp.
Brandkåren fick order att hindra att lågorna spreds sig till närliggande fastigheter. Man tror att över 300 människor mördades den kvällen. Handlingen skedde helt öppet och avsikten var att visa befolkningen, att det nu fanns nya härskare.
Över hela staden brändes bönehus ner.
Det var en fin sommarkväll, en sådan som gör Riga till den vackra och underbara plats som undertecknad tycker att huvudstaden är. Dock inte denna dag, sotet och röken skymde småningom himlen. Invånarna tog till sig nazisternas budskap och isolerade sig i bostäderna.
Alla hoppades att de själva inte skulle behöva att frukta samma öde.
Området intill Stora synagogan, bildade gettot, ett par kvarter bortom Lacplesa iela, mellan Maskvas iela och Kalna iela spärrades av i oktober samma år med dubbla staket.
Hit fördes judar från andra stadsdelar.
Den 30 november tvingades 15.000 av gettots invånare att marschera längs Maskvas iela och gå ut en mil i skogen. I kylan tvingas människorna att klä av sig nakna och köa i timmar, innan de kom fram till grävda diken, där de stuvades skavfötters och sköts med maskingevär.
Sen la man på ett lager med jord i hålet och upprepade proceduren.
Gettot blev efter detta en mellanstation för järnvägslaster med judar från Mellaneuropa, innan de gick samma död till mötes.
Där Stora synagogan låg i korsningen mellan Gogola iela och Dzirnavu var det länge bara en öppen plats.
Men 1988 frilades murresterna och en minnesplats anlades.

Den enda kvarvarande synagogan ligger i Rigas gamla stad och är ett jugendinspirerat helgedom byggd 1906. Fastigheten fick stå kvar för att nazisterna var rädda att om de brände ner den så var risken stor att elden skulle sprida sig till övriga byggnader.
Här som i alla gamla stadsdelar står husen tätt ihop med varandra, vilket är förödande om det utbryter en eldsvåda.

Nazisterna använde templet som förrådslokal och tack var att byggnaden smälte in i sin omgivning, d.v.s. inte såg så judisk ut, tyckte nazisterna att det inte var värt att förstöra huset av den anledningen heller.

Jag sprang på den av en tillfällighet och gick förbi polisen i gamla husvagnen som stod utanför, de trodde nog att undertecknad tillhörde församlingen, så jag gick in.
Templet har utsatts för ett flertal sabotage, främst på 1990-talet, därav att det finns poliser som vaktar den dygnet runt.

Där inne stod några äldre män som jag frågade om det var okej att titta på synagogan och det gick bra. Männen såg ut att vara i 75-80 års åldern, de var nog överlevande från förintelsen, tänk om jag hade fått höra deras historia.

Vi pratade tyska, för ryska och lettiska kan jag inte och de kunde inte engelska. Sen fick undertecknad ta på sig en kippa och var välkommen in i lokalen som de visade mig runt i.

Den ligger på Peitavasgatan 6/8 i södra delen av gamla staden, gå hit och titta om ni har möjlighet. Men sist jag var här höll man på att renovera byggnaden och då var den stängd.

Det finns även ett judisk museum värt att besöka som berättar om stadens judiska liv innan förintelsen, The Jews in Latvia Museum på Skolas 6.

Idag bor 4.000 judar i staden som åter har börjat få en judisk identitet igen med skola, synagoga och judisk restaurang.

Bilden högst upp visar Rigas synagoga på Pietavasgatan 6/8.

Mvh fredrik

www.shtetlinks.jewishgen.org/riga/JewishMuseumofRiga.htm

Bomullsberget i Pamukkale.


Jag och min kusin Jonas åkte hit från Marmaris, på det tredje försöket kom man äntligen fram. Platsen har alltid varit lockande, när den har ett sånt fantasiaktigt utseende.
Första gången blev det inställt när det var för få anmälda i Antalya och andra gången skedde i Marmaris, när vi blev hänvisade till fel upphämtningsplats och bussen åkte iväg utan oss.
Då var det nära att det bokades med den lokala researrangören Mr Fish, en riktigt hal lirare som istället lurade oss vid ett senare tillfälle.
Men som tur var ångrade vi oss och fick en bra resa hit med vårt charterbolag, även om det kostade mer.
På turkiska heter platsen Pamukkale, bomullsberget, dess vita kalkstensterrasser har länge varit Turkiets populäraste sevärdhet.
Förr kunde man klättra runt och bada hur som helst, numera är det mer restriktivt och turisterna får bara gå på ett anvisat område på berget.
Dessutom råder det totalt badförbud.


Terrasserna bildas när vattnet från de heta källorna flyter ner för sluttningen och avger koldioxid, som i sin tur startar en kemisk process. Då bildas kalkstenen.
Berget sticker verkligen ut från sin omgivning och är en stor vit fläck i en annars grön värld.
Sedan blev det ett dopp i det antika badet som ligger i närheten, och där fick man passa sig både för fulla ryssar som hoppade i vattnet med full kraft, samt bottnen med gamla antika pelare som är obehagliga att dyka ner på.


Uppe på kanten av Pamukkale, ligger Turkiets största nekropol, med gravar från helleniskt, romersk och tidig kristen tid
Här låg även en stad som hette Hieropolis, som hade närmare 100.000 invånare under antiken

Jag mötte Luthers fru i Wittenberg.



Det var i denna lilla stad i Tyskland som Martin Luther ( 1483-1546) gjorde sin revolt mot katolska kyrkan, genom att spika upp de 95 teserna på slottskyrkans port 1517.
Det munken främst protesterade mot var handeln med avlatsbrev, ett sorts dokument som en kristen kunde köpa, ett intyg för bot, att garanteras syndernas förlåtelse.
Handeln satte stora pengar i omlopp och berikade många korrupta biskopar. Martin Luther ansåg att människan förleddes att lita på något annat än evangelierna.
Dessutom tyckte han att Kristi kyrka sträcker sig utanför påvedömets domäner, således erkände han den ortodoxa kristenheten. Vilket var oerhört kontroversiellt.
Den 31 oktober 1517 spikade teserna fast på slottskyrkans port i Wittenberg. Datumet räknas som protestantismens grundande.
Nedan visar porten, graven och teserna.



Påvens motsvar blev en bannlysning av den upproriska munken som även förklarades fredlös. Men flera tyska furstar valde att stödja honom och Martin Luther gavs fristad hos dem.
Mannen satt i en självvald isolering och skrev den första översättningen av bibeln på tyska, detta arbete tog 10 månader att slutföra.
Det som kanske väckte mest uppmärksamhet, var giftemålet med en nunna, Katharina von Bora, som Martin Luther fick sex barn med.
Han dog 1546 och begravdes i slottskyrkan i Wittenberg. Munkens historisk arv blev grunden till den protestantiska rörelsen.
Även i Sverige tog man intryck av kaoset nere på kontinenten och Gustav Vasa genomförde sin reformationsriksdag i Västerås 1527. Där klippte han banden med Rom och Sverige fick en egen kyrka.
Kungens motiv var enkla, hårt skuldsatt till Lübeck som stöttade Gustav Vasa med stora belopp under frihetskriget mot danskarna. Nu skulle notan betalas, och det gjordes den, med konfiskerade pengar från katolska kyrkan.





Man klarade sig från bombningar under andra världskriget och har en intakt stadsmiljö. Under DDR-tiden lät kommunisterna Wittenberg vara och efter återföreningen har det pumpats in stora belopp till att renovera bebyggelsen.
Staden är en liten idyll som är värt ett besök. När undertecknad var här var det strålande solsken och sommar. Alla nyplanteringar och nyputsade hus gjorde sina bästa intryck på oss besökare.
En av bilderna nedan visar mitt möte med Martin Luthers fru.




Gute heute alle leute Fredrik

onsdag 1 april 2009

Sveaborg var Nordens Gibraltar.



Sveaborg, eller som det heter med svensk översättning från finska, Finlands borg, är en av världens största sjöfästningar.
När Sverige förlorade alla sina besittningar i öster i det Stora nordiska kriget 1700-21 och Rysslands kraftiga förskjutning västerut med grundandet av Sankt Petersburg. Stod vår östra rikshalva ganska utlämnad.
Det var då man ville bygga en sjöborg som skydd mot vidare expansion från ryssarna.
Sveaborg byggdes 1748-91 och kostade en oerhörd summa pengar. Projektet slukade stora delar av vår statsbudget. Dess smeknamn blev Nordens Gibraltar.
Fästningen kapitulerade utan att ett enda skott hade avlossats i det Finska kriget 1808-09, i och med att kommendanten Carl Olof Cronstedt lämnade över den till ryssarna.
Därmed blev han en av Sveriges mest hatade män i historien.
Mannen som förrådde sin egen stam som Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg skrev i sin diktsamling, Fänrik Ståhls sägner.
Nu förde Sveaborg en tynande tillvaro som en enkel garnisonsfästning. I Krimkrigets kölvatten kom den engelska och franska flottan hit 1855 och sköt sönder stora delar av den.
Det många finländare förknippar Sveaborg med, är att den var ett fängelse under det Finska inbördeskriget 1918 samt att fångarna fick en så dålig behandling här att många svalt ihjäl.
Man tror att närmare 2.000 av fängelsets 8.000 interner dog i svält.
Efter inbördeskriget döptes borgen om på finska, från Viapori till Suomenlinna. Detta upprörde många rikssvenskar, när en hel del hade stridit på den segrande sidan.
I Svenska Dagbladet slog man på stora trumman och denna text publicerades.
"Nu senast köptes Finlands frihet med strömmar av ädelt svenskt blod. Och östsvenskar och rikssvenskar visade finnarna vägen till segern.
Finlands svenskar hade under sådana förhållanden rätt att fodra icke tacksamhet, ty sådant fikade de icke efter men förståelsen.
Nu, när segern är vunnen, nu blygs man inte emellertid icke på finskt håll att glömma de gjorda tjänsterna ända därhän, att man med alla till buds stående medel försöker beröva dessa samma svenskar rätten att leva"
Svd 11.6 1918



Sedan 1973 är öarna och fästningen inte av miltär betydelse utan är idag en stadsdel i Helsingfors med boende, arbetsplatser, skolor och dagis.
Det är lätt att ta sig ut hit, man tar färjan från Salutorget och resan tar en kvart.
Jag har varit en hel del på Sveaborg och vill ut hit åtminstone en gång vid varje besök i Helsingfors.


Fästningen har sin charm året runt, men gör sig bäst enligt mig under vintertid, när öarna omgärdas av is och snön ligger tung på taken.
Då är det härligt att vandra här under de få ljusa timmarna för att sedan ta båten tillbaka till staden innan skymningen sänker sig helt över Helsingfors.

Billigt boende i Hong Kong.

Jag och brorsan kom från Kina och gick över gränsen vid Shenzen till Hong Kong. Sedan var det bara att ta tunnelbanan ner till Kowloon som är en halvö mitt emot Hong Kong ön.
Av någon anledning tog vi in på Chungking Mansions, ett ökänt hus i staden.
I denna mastodont byggnad brinner det alltid minst en gång per år och ju högre upp du bor, desto billigare är priserna på rummen.
Vi hamnade ganska högt upp. I fastigheten vistas även vanliga boende, ingen vet hur många, men de är tusentals.
Det finns även illegala fabriker, så rycker man upp en dörr, kan det vara en liten fabrik där det sitter människor och syr skjortor.

Vi fick inte se rummet, för det var inte tillgängligt ännu, enligt ägaren och när vi frågade hur man skulle göra om det började brinna, tyckte han att man skulle hoppa ut genom toafönstret.
Enligt oss skulle man landa fem meter längre ner på en avsats och därifrån skulle det inte gå att komma någonstans, men det höll inte kinesen med om.
Nog om det, vi bestämde oss för att det skulle bara bli en natt här, för att nästa dag hitta något bättre ställe.


När vi går ut på kvällen, springer jag och brorsan ihop med två norrmän runt hörnet som vi hade träffat uppe i Peking och de hade sällskap av en kvinna.
Hon trodde inte att jag och min bror var bröder och norrmännen skämtade med, så tjejen blir mer och mer misstänksam mot oss.
När undertecknad föreslår att vi skulle gå upp till vårt rum och hämta en flaska starkt som alla kunde dela på, så hänger de med.
Jag och brorsan har inte sett rummet eftersom det inte var ledigt innan och in i skrymslet där ägaren har ställt våra saker står en liten dubbelsäng.
Kvinnan bara skakar på huvudet och tyckte väl att hon fått det bekräftat att vi inte var bröder utan något annat.
Norrmännen skrattade och jag och min bror var mest förvånade.