torsdag 2 april 2009

Jag mötte Luthers fru i Wittenberg.



Det var i denna lilla stad i Tyskland som Martin Luther ( 1483-1546) gjorde sin revolt mot katolska kyrkan, genom att spika upp de 95 teserna på slottskyrkans port 1517.
Det munken främst protesterade mot var handeln med avlatsbrev, ett sorts dokument som en kristen kunde köpa, ett intyg för bot, att garanteras syndernas förlåtelse.
Handeln satte stora pengar i omlopp och berikade många korrupta biskopar. Martin Luther ansåg att människan förleddes att lita på något annat än evangelierna.
Dessutom tyckte han att Kristi kyrka sträcker sig utanför påvedömets domäner, således erkände han den ortodoxa kristenheten. Vilket var oerhört kontroversiellt.
Den 31 oktober 1517 spikade teserna fast på slottskyrkans port i Wittenberg. Datumet räknas som protestantismens grundande.
Nedan visar porten, graven och teserna.



Påvens motsvar blev en bannlysning av den upproriska munken som även förklarades fredlös. Men flera tyska furstar valde att stödja honom och Martin Luther gavs fristad hos dem.
Mannen satt i en självvald isolering och skrev den första översättningen av bibeln på tyska, detta arbete tog 10 månader att slutföra.
Det som kanske väckte mest uppmärksamhet, var giftemålet med en nunna, Katharina von Bora, som Martin Luther fick sex barn med.
Han dog 1546 och begravdes i slottskyrkan i Wittenberg. Munkens historisk arv blev grunden till den protestantiska rörelsen.
Även i Sverige tog man intryck av kaoset nere på kontinenten och Gustav Vasa genomförde sin reformationsriksdag i Västerås 1527. Där klippte han banden med Rom och Sverige fick en egen kyrka.
Kungens motiv var enkla, hårt skuldsatt till Lübeck som stöttade Gustav Vasa med stora belopp under frihetskriget mot danskarna. Nu skulle notan betalas, och det gjordes den, med konfiskerade pengar från katolska kyrkan.





Man klarade sig från bombningar under andra världskriget och har en intakt stadsmiljö. Under DDR-tiden lät kommunisterna Wittenberg vara och efter återföreningen har det pumpats in stora belopp till att renovera bebyggelsen.
Staden är en liten idyll som är värt ett besök. När undertecknad var här var det strålande solsken och sommar. Alla nyplanteringar och nyputsade hus gjorde sina bästa intryck på oss besökare.
En av bilderna nedan visar mitt möte med Martin Luthers fru.




Gute heute alle leute Fredrik