fredag 3 april 2009

Största huset i Bukarest.


Detta enorma hus som hette Folkets hus under kommunisttiden är världens näst största byggnad, bara Pentagon är större.
Det är även ett monument över en mans storhetsvansinne, som går till ett av nutidshistoriens största misstag när kolossen byggdes.
Idag heter huset Parlamentspalatset och här sammanträder Rumäniens parlament, därav namnet.

Tanken var att Rumäniens diktator Nicolae Ceausescu (1918-89) ville samla all makt, parlamentet, presidentämbetet och högsta domstolen i en enda byggnad.
När projektet startades 1983, fick 70.000 invånare flytta. Det revs tusentals hus och 20 kyrkor för att bereda plats för detta gigantiska verk.
Man tror att konstruktionen har kostat över 30 miljarder kr och det är fortfarande inte färdigt. Rumänien väljer att färdigställa palatset, när det skulle kosta ännu mer att riva det samt återställa området.
Här jobbade som mest 20.000 arbetare i skift dygnet runt och 700 arkitekter var inblandade i projektet. Huset är tolv våningar högt och har 3.100 möblerade rum. Det underjordiska garaget rymmer 20.000 bilar.
Ytan upptar en tredjedel av innerstadsområdet och är krönt med en stor boulevard som är 3.2 km lång med 41 fontäner. Dessa ska representera varje län i Rumänien.
Torget framför rymmer 300.000 människor. Det är där jag står på en av bilderna nedan.



Det är många turister som vill se det och man släpper in så mycket som det bara går på kortast möjligaste tid. Detta ger Rumänien en liten chans att ta in några extra lei, för att täcka de enorma kostnaderna man har lagt ut.
Salen ovan, unionssalen är byggnadens största på 3.000 kvm och där finns en matta som väger 14 ton. Det behövs 20 man för att kunna rulla ut den.
Man har använt över 3.500 ton kristall till lampor och övrig utsmyckning.
Allt är gigantiskt.
Tyvärr tappades det lite fokus på inredningen då jag och övriga manliga deltagare i gruppen tyckte att den kvinnliga guiden var så fruktansvärt snygg.


I slutet av 1980-talet tändes belysningen i huset och den konsumerar lika mycket ström på ett dygn som hela övriga staden. Bukarests styrande fick snabbt tänka om och släckte ner stora delar av byggnaden.
Hur gick det för diktatorn? Nicole Ceausescu fick aldrig se huset fullbordat, i december 1989 reste sig folket och han flydde hals över huvud från Bukarest med helikopter, några dagar senare blev mannen avrättad.