söndag 1 november 2009

Medborgarhuset i Prag.


Prag är fullt med vackra byggnader, det finns ett överflöd av dem. Det spelar ingen roll vart man befinner sig, överallt i innerstaden omges besökaren av vackra hus.
Om man vandrar till gamla stan från Vaclavplatsen, kommer du fram till det gamla kruttornet. Ett högt och mäktigt torn i gotisk stil.
Sänks blicken och tittas det lite till vänster finner man Medborgarhuset.
Fastigheten är den vackraste byggnaden i Prag, i mitt tycke och uppfördes år 1901 för den tysktalande överklassen.
Detta blogginlägg ska handla om Medborgarhuset.


Prag hade flera språkstrider från mitten av 1800-talet till kejsardömet Österrike-Ungerns fall 1918. Förvaltningsspråket var tyska, medans majoriteten av Prags befolkning talade tjeckiska.
Endast 15% av stadens invånare hade tyskan som sitt modersmål, däribland den berömda författaren Franz Kafka.
Högst upp på Vaclavplatsen ligger Nationalmuseet, som var starkt förknippat med tjeckerna. Som motvikt byggdes Medborgarhuset.
Detta hus skulle vara ett centrum för tysk kultur. Det finns en stor teater där inne och flera restauranger och barer.
Längst ner i källaren ligger den mytomspunna amerikanska baren. Baren fick sitt nuvarande namn när landet blev självständigt 1918.
Här satt den internationella journalistkåren och skrev sina artiklar när dåvarande Tjeckoslovakien övertogs av tyskarna 1939.
Under kommunisttiden förföll fastigheten och renoverades upp när Tjeckien blev självständigt igen.
Det kostade stora belopp att återställa Medborgarhuset i sin forna glans.Nu skulle det smakas på ölen, tyvärr har de bara flasköl i amerikanska baren, så vi gick till lokalen bredvid.
Alla fick fatöl. I Tjeckien ska man endast dricka fatöl, den är så gudomligt god här.
Hela lokalens inredning, liksom byggnaden går i jugendstil. Även lamporna och plattorna som du ser nedan på bilderna följer den.
Kaklet med nyckelpigorna är otroligt häftigt.Det finns inte mer att berätta. Har du vägarna förbi, gå i så fall ner i källaren och drick en öl.
Mvh Fredrik
www.praha.eu/