söndag 1 november 2009

Fotbollskväll i Rom.


Vi ville se Lazio mot Milan. Det blev en omständlig procedur att införskaffa biljetterna.
Gänget gick till lagets klubbaffär, och förköpte dem. Här blev man tvungen att visa passet. Plåtarna fick hämtas dagen efter, som var matchdagen.
Lennart passade på att inhandla en stor flagga som han gladligen viftade med inne i Rom. De flesta fansen bor i landskapet Lazio, och inte inne i staden.
I själva Rom, håller nästan alla uteslutande på Roma. Det är en hård rivalitet mellan klubbarna.
Hasse oroade sig för eventuella påhopp från romafans, men det kom inga. Lennart var cool, och viftade på med sin fana.
Efter detta kunde vi i lugn och ro äta lunch. Hasse kände sig lättad när Lennart slutligen hade rullat ihop flaggan.Lazio bildades år 1900. Klubben valde att spela i himmelsblått och vitt. Detta som en hyllning till de återuppståndna olympiska spelen 1896 och antika Grekland.
Emblemet pryds med den romerska örnen. Klubben är starkt förknippad med högerextrema krafter.
Under en period fanns det en spelare som öppet hyllade fascismen, genom att göra den romerska hälsningen som målgest.
Ofta betraktas Lazios matcher med hög riskfaktor när de spelar på bortaplan. Särskilt i södra Italien.
Laget har vunnit Serie A vid två tillfällen, 1974 och år 2000. Den senaste ligatiteln togs med en svensk tränare, Sven-Göran Eriksson.
Mannen vann flera internationella titlar med dem. Signor Eriksson må vara förlöjligad i England. Men här möts han fortfarande med respekt och beundran.Idag spelar LazioOlympiastadion i Rom. Arenan tar 85.000 åskådare. På matchen, som vi trodde skulle bli fullsatt, kom det bara 40.000 åskådare.
Sällskapet var ute i god tid. Eftersom våra namn var tryckta på biljetterna med passnumren, blev alla tvungna att ta med sig passen.
Två i gänget fastnade på en frisörsalong och lät sig rakas för 500 kr per person. Den ena köpte dessutom ett rakset för 5.000 kr. Så det blev ilfart till Olympiastadion där de mötte upp oss.
På arenan var det noll koll, vi kom in på fel sektion, behövde aldrig visa passen utan räckte bara fram biljetterna.
Vakterna och polisen verkade helt ointresserade av oss. Det är så typiskt Italien.
Det var bra drag på läktaren. Milan hade en liten högljudd skara fans som skrek hela matchen. Vi bidrog med Lennart, som viftade febrilt med sin flagga.
Trots att matchen blev ett fiasko för hemmalaget, gav inte fansen upp. Även Lennart kämpade på.
Milan krossade Lazio med 5-1.


Efter matchen blev det problematiskt att ta sig hem, då tunnelbanan hade slutat gå. Halva gänget hoppade snabbt in i en taxi.
Vi andra tog en buss som slutligen kom fram till centralstationen, där gruppen bodde i närheten. Men innan dess, hade chauffören gasat och bromsat sig häftigt fram genom halva Rom.
Man var rätt åksjuk när vi klev av bussen. Gänget avrundade kvällen med lite vin på en lokal krog. Dagen efter skulle alla upp tidigt.
Min sista tanke innan jag somnade var om de hade börjat med ackordslöner för busschaufförer här nere. Det kändes som kroppen fortfarande gungade när jag skulle sova.

Sista bilden är tagen tidigt på måndagmorgon när vi väntar på flygbussen som ska ta oss till Ciampino. Den är Roms minsta flygplats.
På vägen ut passeras Albanobergen, som har ett område i Stockholm uppkallat efter sig. Den största staden heter Frescati, och har namngett platsen där huvudstadens universitet ligger.
Efter Gustav III:s resa till Italien åren 1783-84 fick flera platser i Stockholm namn med italienska förebilder. Landet var högsta mode och vår solkung ville passa på att försköna rikets huvudstad med lite italiensk klingande namn.
Avslutningsvis bifogas en video från matchen, där vi syns någonstans på läktaren.
Arrivederci Fredrik
www.sslazio.it/cms/view/
Här nedan visas den excellenta videon från matchen.