Undertecknad hade turen att komma in i graven. Det är alltid långa köer och när folk väl träder in, så är det svårt att få ut dem. Bilderna ovan visar kapellet.
Flera munkar står och övervakar det hela och kör ut besökarna om de är inne för länge i vilostaden.
Jag och en polack blev kvar ofrivilligt en lång stund, när oljelampan slocknade och behövdes fyllas på med nytt bränsle. I det skymande rummet satt vi, och en munk höll nogsamt sin blick på oss.
Jag betrakade platsen ur ett historisk perspektiv, medan polacken var alldeles salig och rabblade olika religiösa ramsor. Men visst blev även jag tagen av ställets betydelse.
Men undertecknad höll ihop sig och var framför allt tyst.
Utanför växte raden med människor som ville se sin frälsares sista viloplats. Folk ville också bikta sig och söka förlåtelse och tröst inne i kyrkan.
Författaren Heinrich Heine satte aldrig sin fot här och när man läser mannens citat nedan förstår vi varför.
"Naturligtvis kommer gud att förlåta mig. Det är hans yrke" När lampan lös igen, kastade den sura munken ut oss.
Idag är graven klädd i marmor, eftersom kalifen också beordrade soldaterna att hugga bort all sten. Hela klippan skulle bort.
Nedan syns en bild av heliga Birgitta (1303-73), Sveriges enda katolska helgon som är erkänd av påvarna i Rom.
Hon gjorde en pilgrimsfärd hit via Cypern 1372.
Redan vid färdens början, omkom en av sönerna i södra Italien.
Sällskapet led två skeppsbrott innan de slutligen kom fram till kyrkan, den 12 maj 1372. Detta var Birgittas största upplevelse och en son blev symboliskt dubbad till riddare av den heliga graven.
Hon fick även flera religiösa uppenbarelser här. Med på resan var två döttrar och en son. Palestina plågades av en hemsk värmebölja som tog hårt på det blivande helgonets hälsa. Trots hög feber genomförde hon vandringen längs
via Dolorosa. Kvinnan köpte som alla andra pilgrimer mängder med religiösa souvenirer
Besöket i det heliga landet varade i 6 månader. Året efter dör Birgitta i Rom och hennes ben förs till Vadstena.
Den avsatte kungen, Gustav IV Adolf ville bilda en religiös och fredlig riddarorder, men fick avslag av turkarna att komma till Jerusalem.
Sultanen ville inte låta dem besöka den heliga staden.
Deras fartyg kryssade ett tag i den grekiska övärlden. Men efter ett tag tröttnade hans medlemmar och de övergav kungen.
Gustav IV Adolf for tillbaka till sitt nya hemland, Schweiz.
Säkert låg Sveriges nya regim bakom beslutet.
Kung Sigismund tog med sig relikerna av helgonet till Krakow när han flydde Sverige i all hast 1599. Birgittas ben återbördades till Vadstena av Karl X Gustav, när den gamla polska huvudstaden intogs i oktober 1655.
Relikskrinet staplades tillsammans med annat krigsbyte. Totalt fyllde godset hundra vagnar.
Allt fördes upp till Sverige.