Ett av landskapen i
Normandie heter
Calvados. Där framställs den goda spritdrycken med samma namn. Basen i tillverkningen är regionens alla äpplen.
I en riktig
välsmakande Calvados kan man finna spår av över 40 olika äppelsorter.
Fransmännen dricker den gärna till kaffet med en isbit i glaset.
Med en alkoholstyrka på över 50 % tar drycken udden av den hårda vintern här. Det är i alla fall en av folkets förevändningar för att få chansen att dricka den med gott samvete.
Oftast avslutar man måltiden med en
Calvados, eller så tas spriten under den
normandiska pausen.
Traditionellt består en middag av fyra rätter och förr bröt man av efter den andra serveringen och tog en sup, för att bättra på matsmältningen så att mer kunde fås ner i magen.

Calvados tillverkas genom
destillation av cider och lagras i tunnor innan den buteljeras.
Först förvaras vätskan i nya ekfat i ett år, sedan i äldre fat, som ger drycken sin karaktäristiska smak.
Står det
Vielle Reserve eller
VSOP på etiketten, så har spriten lagrats i fem år.
Blandas
Calvados med cider så får man
aperitifdrycken Pommeau.

Min pappa och jag befann oss i
Normandie. Fälten är verkligen fyllda med äppelträd. Överallt ses dessa frukter blomma.
När man besöker detta landskap så brukar turisten för eller senare hamnar på någon spritfabrik eller
ciderié. Vi hamnade på båda.
Nu över till regionens andra storsäljare, nämligen den goda och torra cidern.
En jäst alkohol dryck som även den är gjord på äpplen. Engelsmännen dricker mest cider per capita. Men deras dryck är den söta varianten, samma som vi tillverkar i Sverige.
I Frankrike är kvalitén högre och cidern tappas på glasflaska med kork.
Ett flertal buteljer köptes hem av undertecknad. Här nere kan du gå in på en bensinmack, och ha hur många sorter som helst att välja på.
Idag kan man inhandla den franska varianten på de flesta systembolagen.
Vi smakade ofta på
Normandies goda drycker, och jag rekommenderar mina läsare att göra detsamma.