Calvados tillverkas genom destillation av cider och lagras i tunnor innan den buteljeras. Först förvaras vätskan i nya ekfat i ett år, sedan i äldre fat, som ger drycken sin karaktäristiska smak. Står det Vielle Reserve eller VSOP på etiketten, så har spriten lagrats i fem år. Blandas Calvados med cider så får man aperitifdrycken Pommeau.
Min pappa och jag befann oss i Normandie. Fälten är verkligen fyllda med äppelträd. Överallt ses dessa frukter blomma. När man besöker detta landskap så brukar turisten för eller senare hamnar på någon spritfabrik eller ciderié. Vi hamnade på båda. Nu över till regionens andra storsäljare, nämligen den goda och torra cidern. En jäst alkohol dryck som även den är gjord på äpplen. Engelsmännen dricker mest cider per capita. Men deras dryck är den söta varianten, samma som vi tillverkar i Sverige. I Frankrike är kvalitén högre och cidern tappas på glasflaska med kork. Ett flertal buteljer köptes hem av undertecknad. Här nere kan du gå in på en bensinmack, och ha hur många sorter som helst att välja på. Idag kan man inhandla den franska varianten på de flesta systembolagen. Vi smakade ofta på Normandies goda drycker, och jag rekommenderar mina läsare att göra detsamma.