tisdag 1 mars 2011

Hamburg är Tysklands rikaste stad.


Hamburg har passerats åtskilliga gånger, främst när man tågluffade på 1980-talet eller bilade med familjen ner till Italien.
Jag och min kusin Jonas åkte ner till norra Tyskland ett par dagar i oktober, vi ville se några fotbollsmatcher, men detta gav mig även en möjlighet att övernatta i Hamburg, samt tid att utforska metropolen lite mer.
De tidigare besöken har mest kretsat runt centralstationen. Länge gick ett tyskt direkttåg mellan Stockholm och Hamburg.
Numera är linjen tyvärr nerlagd.
Resan från Växjö till Hamburg tog endast 8 timmar via Rödby-Puttgarden i Danmark.
På rådhustorget bjöd jag Jonas på lite Alsterwasser (öl med 7up), men som vanligt tyckte han inte om mina udda dryckesval.
Gubben i kiosken frågade om vi var norrmän, det visar sig att HSV spelar en Uefa-cupmatch mot FC Viking Stavanger samma kväll.
Snabbt beger vi oss dit och kommer in på arenan precis när domaren blåser igång matchen.
Det kallar jag tajming.
Tidigare hette arenan Volkparkstadion. Där vann IFK Göteborg Uefacupen 1982.
Kvällen avslutades på Reeperbahn med kebab och öl och inget annat.


Omkring år 800 fanns borgen Hammaburg vid Elbe. Runt den växte staden fram och tidigt fick invånarna ett biskopssäte, varifrån bland annat Ansgar skickades ut på mission till Birka.
År 1189 fick tyskarna handelsrättigheter och blev medlem i Hansaförbundet.
Sverige försökte att erövra området och knyta det till riket under 1600-talet, men vi misslyckades som de flesta andra.
Däremot lånade svenska kungar titt och tätt pengar av stadens bankirer. Tack vare dem hölls våra arméer igång under Trettioåriga kriget.
Konflikter bedrivs ofta på kredit.
Drottning Kristina var många gånger i Hamburg och processade mot sitt forna hemland. Det underhåll som hon fick utbetalat räckte tydligen inte till ett drägligt liv enligt henne.
Orten behöll sitt oberoende fram till Tysklands enande 1871.
Ett stort trauma var andra världskriget.
I juli 1943 blev man utsatt för ett bombanfall som förstörde 50% av bostäderna och slog ut 80% av hamnkapaciteten. Staden blev angripen flera gånger från luften.
Totalt dog 55.000 människor i attackerna.
Dessutom stupade 70.000 invånare vid fronten.
De judiska medborgarna deporterades till Riga i Lettland, där flertalet blev avrättade i de vackra skogarna som omgärdar huvudstaden.
Efterkrigstiden blev till en början tuff, när köpmännens kärnområden för handel tillföll DDR, det var bara fem mil till gränsen.
Men det enormt framgångsrika 1950-talet lyfte alla från fattigdomen, det tyska ekonomiska undret denna period var häpnadsväckande.
Hamburg är landets näst största stad och en egen delstat.
Invånarna har nationens högsta BNP per capita.
Nyckeln till framgång är hamnen och handel. Nere vid floden Elbe finns Europas största containerhamn, som årligen distribuerar 70 miljoner ton gods.
Över 7.000 fartyg angör kajerna varje år.
Hamburg har 6.000 företag som arbetar inom förlag, reklam, media och musikindustrin. Den gamla arbetarstaden har nu blivit en tjänstemannastad.
Punkdrottningen Nina Hagens styvfar Otto Biermann har dock återvänt hit, efter att han blev fråntagen sitt medborgarskap i DDR.
Kommuniststaten kastade helt enkelt ut honom, vilket torde vara ganska unikt.
De tyckte att vissångaren var allt för radikal.
Vänsterrörelsen har jämnt haft ett starkt fäste och stöd i Hamburg.
I boken Den demokratiska terroristen infiltrerar Jan Guillous alterego Carl Hamilton Röda armé-fraktionen, som gömmer sig i ett slitet hus vid hamnen.
Här har också James Bond, Helgonet, Sidney Reilly och John le Carrés romanfigur George Smiley sprungit runt och spionerat.
Måste avslutningsvis nämna Frederick Forsyths spännande bok Täcknamn Odessa, som till stora delar utspelar sig i den nordtyska metropolen.På vårt korta men givande besök som varade i 22 timmar, hann vi med en rundtur med båt i hamnen, fotboll, klättra i kyrktorn och en och annan öl.
Sedan gick färden vidare till Celle.
Efter ytterligare några dagar var vi tillbaka i Växjö, där såg jag Öster spela mot mitt lag Hammarby.
Ovan syns mina två kusiner Johan och Jonas.
Auf Wiedersehen Fredrik
www.hamburg.de/