onsdag 25 mars 2009

En dag i Sarajevo.


Möjligheten kom att åka upp till Sarajevo, när jag och några kompisar befann oss på solsemester vid den kroatiska kusten.
Resan till staden tog 5 timmar och vägen dit var väldigt vacker med dalgångar, brusande floder och prunkande grönska.
En tanke inföll, då jag har läst mycket om det Jugoslaviska inbördeskriget, att på den tiden kunde det ta dagar eller upp till en vecka, att ta sig ut till kusten från Sarajevo.
När sträckan passerade flera krigshärjade områden som styrdes av olika fraktioner.
Men många kom aldrig fram, utan slutade sina liv, avrättade längs vägkanten.




Dagens Sarajevo är välmående på ytan och har putsats samt renoverats.
Spåren efter kriget märks inte så påfallande. Det syns dock mycket kul- och granthål på byggnaderna i förorterna.
Vi blev bjudna på lunch, eller rättare sagt, maten ingick i resan som man hade betalt för. Restaurangen låg mitt emot det berömda Holliday Inn, se bilder ovan.
Detta hotell var ökänt när de utländska journalisterna satt här och drack smuggelsprit och rapporterade till omvärlden under de fyra års belägring som Sarajevo utsattes för i inbördeskriget, och som dödade 10.000 av stadens befolkning.




Sarajevo har satt sin prägel på världshistorien flera gånger, det som framför allt förknippas med orten är mordet på Österrikes kronprins Franz Ferdinand som blev den utlösande faktorn till första världskriget.
Mannen som begick mordet, hette Gavrilo Princip (1894-1918) och dömdes till tukthus, eftersom han var minderårig. Gavrilo avled i fängelset Thereisenstadt i dagens Tjeckien i sviterna av lungsot.
Han har fått en gata uppkallad efter sig i Belgrad.
Vill man se staden i lite mer positiva ögon, så har Sarajevo alltid varit en kulturell smältdegel, där alla religioner har samsas sida vid sida, tyvärr inte idag, när det bor mest muslimer här.
Sarajevos stora minoritet serberna valde att lämna metropolen och flytta till de serbkontrollerade territorierna i Bosnien.
Men under 2000-talet har små grupper serber börjat att flytta tillbaka.



Under vårt besök var det stekhett, man nästan svimmade om man stod i solen, staden ligger som i en gryta omgiven av berg och det blev Sarajevos stora olycka under inbördeskriget.
Där uppe låg krypskyttar som hade fritt skottfält över samhället, vilket de nyttjade friskt.
All heder till de omdiskuterade franska främlingslegionärerna som vid slutet av kriget gick upp på bergen och rensade dem på krypskyttar med stora förluster.
Sarajevo annekterades av Österrike-Ungern 1908 och det har satt sin prägel i arkitekturen, där gatorna domineras av vackra jugendbyggnader.
Det praktfullaste av dem alla är det berömda Nationalbiblioteket som blev första byggnaden att förstöras i inbördeskriget.
Där försvann ovärderliga dokument om staden och Bosnien.
Nationalbiblioteket står fortfarande i ruiner. Se bilder ovan.
Mitt intryck av orten är gott och tydligen rankas Sarajevo som den näst sevärda platsen på Balkan efter Aten
Startas det lågprisflyg hit, kommer jag tillbaka och stannar en längre tid, än detta korta besök på en dag.
Mvh Fredrik
http://www.sarajevo-guide.com/