onsdag 25 mars 2009

Den glömda semesterbyn på Rügen.


Denna bisarra plats har jag av någon underlig anledning besökt två gånger och åks det till Rügen med ett nytt sällskap lär man hamna här igen, när detta ställe är ganska ökänt numera som ett av Hitlers största vansinnesprojekt, där diktatorn skulle bygga ett mastodonthotell för 20.000 gäster.
Allt skede inom ramen av den statliga fritidsorganisationen i Tredje riket, Kraft durch Freude (Kraft genom glädje).
Men åter till Rügen som är Tysklands största ö och som tillhörde Sverige under stormakttiden. Vi fick den som belöning för insatsen i det trettioåriga kriget 1618-48.
Hela området var stängd under DDR-tiden, när Rügen betraktades som en militär zon. Endast transittrafik från Sassnitz, öns färjeläge fick förekomma.
Här uppe belönade partipamparna sig med stora gods som de tillbringade helgerna på med sina älskarinnor och förtärde västerländsk sprit och mat.
De skulle även samla kraft inför måndagen, när politikerna skulle stärka den östtyska arbetarens moral och dygd som själva fick hålla sig tillgodo med saltgurka och inhemsk konjak.



Projektet med Hitlers semesterby avbröts när han startade andra världskriget och byggnaderna blev aldrig färdigställda, utan står som stora tomma skal, och är ett monument över en persons dårskap.
Enda gången lokalerna kom till användning, var när Östtyskland tillät ryska soldater att stationeras här.
De skulle sättas in i en invasion av Polen 1980 om situationen där hade spårat ut.




I närområdet hittades en fin badstrand som vi fick dela med mängder av turister, men så kan det gå när man reser under högsäsong. Binz heter stället och ligger några kilometer söderut från Hitlerbyggnaden.
På dessa stränder hängde de rika, och hotellen bär spår av förra seklets prakt. Bakom tallskogen ligger nazisternas vision, som skulle ge arbetarklassen en värdig semester också.
Jag fick även tillfället att smaka på den goda tyska korven. Den kan undertecknad aldrig avstå ifrån.




Auf Wiedersehen Fredrik