onsdag 25 mars 2009

Frukost i Alicante.


Undertecknad och några arbetskompisar gjorde en resa ner till Alicante, där en kollega har en lägenhet. Jag hade aldrig varit i denna del av Spanien och hängde därför gärna på.
Sen är det alltid roligt att resa med folk som man arbetar med, när de visar hur de fungerar utanför arbetet.
Vi var fem stycken som åkte till Alicante. Samhället i sig är en mellanstor spansk stad som präglas av massturismen. Men resgänget kom i januari och då fanns det inte många turister här.
Vädret var behagligt på dagarna för att på kvällarna bli ett kallt inferno, där man blev tvungen att sova med kläderna på i sovsäcken.
När detta läses, kan man tro att vi fjällvandrade, men eftersom de inte värmer upp husen i Spanien, blir de tjocka väggarna som kyler behagligt på sommaren också att de kyler på vintern, särskilt när lägenheten har stått tom i ett par månader.


Ömsom greker, kartager samt romare tar på sig äran att ha grundat staden, i vilket fall är Alicante säkert 1.700 år gammal.
Hannibal med sina berömda elefanter började sin uppmarsch mot Romarriket där.
En annan historia är att det tragiska spanska inbördeskriget fick sin avslutning här, när Alicante som sista lojala fäste höll ut, så att den folkvalda regeringen kunde fly via hamnen och sätta sig i säkerhet.
Orten utsattes för flera bombanfall under kriget, mer än det berömda Guernica och 300 civila dog under flyganfallen.




Idag som sagt är det vi turister som invaderar Alicante och gänget intog det stora kastellet som ligger mitt i centrumet.
Där lyckades en av arbetskollegorna med stor förvåning hinna upp först och det ville vi andra premiera med en öl som var en gest som föll honom väl i smaken.
Men efter denna bragd kom det inga mera av den sorten, utan mera av underligheter som detta med frukosten och hans vanor runt den.

Efter att ha varit i Murcia och kollat på fotboll, tog vi kvällståget tillbaka.
Hemma öppnade vi några flaskor starkt och gruppen smakade i sig med välbehag där runt bordet, inget konstigt i det, alla gick sedan och la sig.
På morgonen hör jag två av mina kollegor mumla att de ska in till mig och dra av mig täcket, men undertecknad förekommer dem och uppmuntrar grabbarna att handla frukost, vilket de lovar att göra.
Efter två timmar har de inte kommit tillbaka, så en i gänget går och letar efter dem, och hittar herrarna stupfulla på en bar, men han får upp dem till lägenheten.
Nu blev det operation psykiatri, vi skulle med planet som gick om cirkus 6 timmar och dessa två bara svamlade olika haranger, där den ena mumlade att han var så lycklig och den andre slog sig på bröstet och tyckte de var så duktiga.
Efter att ha krockat ihop med varandra, drägglat och somnat på toaletten lyckades vi bädda ner dem i sina sängar.
Vid hemfärd var de i okej skick för att inte kunna nekas att flyga, men mycket bättre var dem inte.
När vi kom hem till Sverige tog jag en taxi till lägenheten och kunde sova utan kläder i min säng och som bonus slapp man att få frukost dagen efter.


Hasta luego Fredrik
www.alicante.es/