söndag 3 maj 2009

En pubrunda i Åbo.

En pubrunda i Åbo är aldrig fel och staden är känd för sina lite annorlunda krogar som har namn efter de verksamheter som tidigare har varit i lokalerna.
Första puben som besöktes var Banken som har 130 ölsorter att välja på, så det var bara att smaka på. En rolig detalj med lokalen är att toaletten ligger en trappa ner, där det tidigare var bankvalv. Om man lättar på trycket kan det funderas på hur mycket pengar och annat värdefullt som en gång i tiden har funnits här.
På Banken vill jag minnas att man alltid har hört den vackra finlandssvenskan talas, vilket inte hörs så mycket annars i denna min favoritstad i Finland.
På andra sidan ån, en bit upp för backen ligger Apoteket som har kvar mycket av sin gamla inredning, men som i övrigt är en väldigt spartansk. Inte lika mycket att välja på, men det finns tillräckligt för att gästen ska bli rund under fötterna och rulla tillbaka ner för backen och hamna i ån.
Till sist min favoritställe, Toaletten, en gammal offentlig toalett uppe vid Trätorget, som är en ganska liten men naggande god funkisbyggnad. I taket finns massor med pottor och puben sägs ha Finlands största pottsamling och vills det kan man få dricka öl ur en.
Vill du bara avnjuta en öl, är det även intressant att besöka de finska mellanölskrogarna, men där bör man inte beställa på svenska, risken är stor att en finsk skalle utdelas.
Är det ebb i kassan, kan besökaren göra som studenterna, köpa dryck på Alko, Finlands systembolag och lägga sig i gräset vid ån och njuta av Åbo, se vattnet flyta stilla fram i Auraån som mynnar i Östersjön.
Men det är till att vara lite diskret när det är förbjudet att dricka alkohol runt vattendraget.
Sista lösningen är väl den tråkigaste och det är att sitta på rummet drickandes bärs som har köpts på båten. Men det sämsta alternativet är att vara kvar på fartyget med öl i en plastmugg och se Åbo passera bort när färjan vänder tillbaka mot Stockholm.
Men ingen är väl dum nog att avstå ett möte med Åbo, så det sista förslaget räknas inte.
Mvh Fredrik
www.oldbank.fi/
http://www.ussiapteeki.fi/
http://www.puutorinvessa.fi/