måndag 4 maj 2009

Caravaggios mästerverk i Valetta.




I Maltas huvudstad ligger St Johns Co-Cathedral som har världens vackraste målningen hängandes på en av sina väggar, i alla fall enligt mitt tycke.
Men finns det en skönare tavla på något annat ställe så är det inte mig emot.
Konstverket som hänger inne i katedralen, lite avsides är målat av Caravaggio och heter på svenska, Johannes Döparens halshuggning.
Målningen är gigantisk stor 361 x 520 cm.

När tavlan beskådades, verkade det finnas en öppning i taket, för det upplevdes som att solens strålar föll på den, vilket tycktes märkligt. Efter en stund syns det att konstnären själv har ljussatt sin konstverk.
Jag har aldrig sett något liknande och tappade tiden, men säkert stod man här i 30 min och bara tittade.

Caravaggio (1573-1610) var en italiensk barockmålare som tog sitt namn efter födelsebyn. Han försörjde sig med ströjobb i Rom och fick rykte om sig att vara en suput och bråkmakare.
En av Påvens kardinaler beställde några porträtt och det blev Caravaggios genombrott.
Men strax efteråt gjorde konstnären sig omöjlig i staden, när han hade slagit ihjäl en man i ett bråk efter en tennismatch. Caravaggio flydde till Neapel och hamnade småningom på Malta.
Med vanan trogen uppstod liknande problem igen, därför fick mannen lämna ön och hamnade i fängelse i Neapel, efter ytterligare ett slagsmål.
Efter frisläppandet dog Caravaggio under oklara omständigheter.
Genom att avbilda heliga personer med modeller från gatan bröt konstnären totalt med det invanda mönster, istället ville han införa realism i måleriet.
Caravaggio har även blivit berömd för sin ljussättning på tavlorna, detta för att uppnå en dramatisk verkan. Genom starka kontraster mellan ljus och skugga skapas fenomenet.
I Rom på Piazza del Popolo finns kyrkan Santa Maria som hyser ytterligare två fantastiska konstverk av honom. Gå in och titta på dem om möjlighet ges, se bilderna nedan.
Tavlornas namn är, Petri korsfästelse och Pauli omvändelse.




Till sist lite om katedralen, för den är otroligt vacker inuti men med ett ganska tråkigt yttre.
Helgedomen blev klar 1578 och var Johanniterordens kyrka, denna ordern som hade fått Malta av den spanska kungen, när de hade blivit av med sina besittningar Rhodos med omgivande öar. Efter att ha tvingats att kapitulera till ärkefienden turken 1523.
Bara katedralen och tavlan är värd en resa till Malta, men ön har enormt mycket mer att erbjuda, så åk hit via Rom.
Mvh Fredrik