söndag 3 maj 2009

Ombytta roller i Sankt Petersburg.




Jag och min pappa åkte på en bussresa till Sankt Petersburg, denna fantastiska metropol som vi mötte på våren och fick då uppleva de berömda vita nätterna.
Trots att fenomenet finns hemma blir det av någon anledning mer speciellt här, kanske är det att stadsplanerarna har gjort området så infallande skönt med sin underbara arkitektur och enhetliga höjd på byggnaderna som skapar en illusion av en samlad stad, där det enda som tillåts att sticka upp är alla vackra kyrkor.
Grundad 1703 på det som var den svenska garnisonsfästningen Nyen, som vaktades av skånska soldater, då vi inte riktigt litade på dem ännu, eftersom männen nyligen hade varit danskar. Därför placerades manskapet här, så långt bort som möjligt från Danmark.
Själva erövringen var ganska odramatisk, när Sverige inte hade några större trupper att sätta emot den anstormande tsar Peter den store (1672-1725).
Enligt legenden las grundstenen i maj 1703 och ryska adeln tvingades att etablera sig i detta som det var då, ett blandat träsk och våtmarksområde som genomkorsades av floden Neva med sina bifloder.
Staden är inte uppkallad efter honom som många tror utan efter apostlen Petrus som bildade den katolska kyrkan och som även erkänns i den ortodoxa religonen som dess grundare. Kristendomen kom att delas i en västlig och en östlig gren på 300-talet e.Kr.
Sankt Petersburg var Rysslands huvudstad och medelpunkt från 1712-1918. Sedan tog det stopp när Lenin flyttade tillbaka regeringsmakten till Moskva och då började orten att föra en tynande tillvaro.
Projektet var tsar Peters livsdröm. Mannen ville bryta Rysslands isolering, spränga gränserna och flytta fram dem till havet. Det största hindret var Sverige, allt sedan freden i Stolbova 1617
när vi fick denna region, som då kallades Ingermanland ville slaverna revanschera sig.
Marken är helig, det största helgonet i nationen besegrade svenskarna här 1240, när Alexander Neviskij armé vann över Birger Jarls trupper.
Men förlorades när Gustav II Adolf slog ut de ryska soldaterna i det ingermanländska kriget 1610-17. Dessutom var det nära att brodern Karl Filip (1601-22) blev vald till tsar i den stora oredan som rådde, med flera självutnämnda tronpretendenter, men pojken blev febersjuk och dog i Narva.
Under tiden hann den nya ätten Romanov att etablera sig på makten.
När Nyen hade fallit, stod tsaren och blickade ut på Finska viken, drömmen hade förverkligas, och han blev den första regenten att begravas här, se bilden nedan.



Platsen blev ett centrum i Östersjön, och lockade till sig allt från begåvade konstnärer till berömda arkitekter som Bartolomeo Rastrelli (1700-71) som uppförde bland annat Vinterpalatset och Katarinapalatset i Tsarskoje Selo. Få städer har så många palatser som Sankt Petersburg.
Det var många italienska arkitekter verksamma här, därför fick bebyggelsen ett italienskt inspirerat utseende med alla sina barockbyggnader. Det ståtligaste är Vinterpalatset som idag hyser konstmuseet Eremitaget.
På museet kan man skåda verk av de flesta stora konstnärerna som t.ex. Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafael, Carravaggio. Här finns den största Rembrandt samling i världen. Sal efter sal fylls med det ena mästerverket efter det andra.
En underbar miljö att vistas i, trots den enorma trängslen.

Åter i historiens blickfång under andra världskriget när Sankt Petersburg belägrades och höll ut heroiskt i 900 dagar till priset av stort mänskligt lidande och många döda.
När Lenin dog 1924, döptes den om till Leningrad, en hyllning till mannen som paradoxalt reducerade ortens inflytande från att ha varit imperiets centrum till att bli en provinsstad i Rysslands västra utkant.
Idag är Sankt Petersburg förfallet, en del av de berömda kanalerna är igenvuxna och båttrafiken hindras. Palatser och kyrkor är i akut behov av renovering, men kommunen har inga pengar, utan bara sin stolthet och det räcker tyvärr inte.
Invånarna betraktas av övriga Ryssland som märkvärdiga, men de och andra sidan tycker att alla öster om metropolen är obildade.
Sankt Petersburgs stora hopp är Vladimir Putin som är född och uppvuxen här, liksom nuvarande presidenten Dimitri Medveded. Befolkningen hoppas att de ska prioritera staden i frågan om pengar och det har politikerna redan börjat att göra på bekostnad av andra orter som får stå tillbaka med sina behov.





Jag skulle kunna räkna upp många sevärdheter och platser som är värda att besökas, men nöjer mig med att konstatera att Sankt Petersburg måste besökas flera gånger för att hinna ta del av alla dess skatter.
Men ska undertecknad framhålla något, får det bli Vinterpalatset med Palatstorget som är magnifikt.
Slutligen det här med ombytta roller, när pappa har noll språkkunskaper, blev det jag som fick oroa mig om han kom bort. Vilket lyckligtvis inte hände. Undertecknad fick även påminna honom att hålla sig på hotellområdet, inte gå ut själv, samt se till att pappa hade hotellets visitkort i fickan.
Det blev som sagt ombytta roller.




Till sist en förundran över det kommunistiska systemet. Hotellet var byggt under den tiden, jättestort med många våningar, men endast tre hissar som tog max fem personer, vilket skapade stora problem när gästerna skulle ner till frukosten.
Hotellet heter Sovetskaya och kan rekommenderas om du vill uppleva lite sovjetarkitektur, se bilden ovan.
Mvh Fredrik