tisdag 2 juni 2009

Blöt i Döda havet?


Döda havet är 80 km lång och upp till 18 km bred saltsjö i Jordansänkan, planetens lägsta punkt. Vattenytan befinner sig nästan 400 m under havsnivån och botten, där det är som djupast 800 m.
Sjön saknar utlopp, men vattennivån hålls i balans genom avdunstning.
Den starka avdunstningen har gjort vattnet extremt salthaltigt, nästan 32 % och därför kallas Döda havet för Salthavet i Gamla Testamentet.
Vattenytan har sjunkit 12 meter sedan början av 1900-talet, eftersom dess huvudkälla, Jordanfloden har överexploateras för konstbevattning.
Idag är sjön delad i två halvor som förbinds med en kanal.
Geografiskt gränsar vattendraget både till Israel, Jordanien och det framtida Palestina. Men sjön är inte så intressant för dessa stater, utan det är Jordanfloden med sitt flöde som dessa tre parter tvistar om.


I Bibeln nämns det om de två städerna Sodom och Gomorra som låg längs Döda havet som gud lät dränka i eld och svavel för att stadens invånare hängav sig med synder som tidelag och homosexualitet.
Abraham försökte rädda städerna, med att påvisa att det fanns rättfärdiga människor där och gud svarade med att om han kunde hitta 50 stycken så skulle de skonas. Abraham prutade ner siffran till 10.
Men profeten kunde inte ens finna 10.
De enda som gick att få tag i var Lot och hans fru samt deras två ogifta döttrar. Familjen fick order om att lämna samhället och fördes bort med milt tvång av två änglar.
Trots tydliga instruktioner att inte vända sig om och se på staden när den förstördes, så gjorde Lots hustru det i alla fall och hon förvandlades till en saltstod.




När jag var där, fick vi en inpackning gjord på lera från Döda havet som alla skulle smörja in sig med, vilket gjordes. Sedan hoppade man i det som undertecknad trodde inbjudande vattnet.
Men det var inte skönt, det kändes som att bada i olivolja uppblandat med salt. När jag kom upp ur sjön, kändes kroppen inte blöt, utan bara kladdig.
Men det var intressant att ligga i vattnet och tjuvlyssna på två ortodoxa judar som pratade jiddisch och jag lyckades förstå ganska mycket när språket har stora inslag av tyska.
Jag fick chansen att bada en gång till, när vi stannade till här på vägen upp till Jerusalem, men avstod. Guiden undrade varför? Därför man inte blir blöt när man simmar här och det är ju själva poängen med att bada sa jag och log.
Guiden skrattade och undertecknad smet iväg och tog en falafel istället.

Mvh Fredrik
www.deadsea.co.il/