onsdag 3 juni 2009

Solsting i Torgau.



Jag, min kusin Jonas samt Björn, Mats och Hasses äventyr denna sommar i forna DDR gick vidare. Nu kom vi till staden Torgau och anledningen till det får jag återkomma till vid ett annat tillfälle, men det har så klart kopplingar till historien och i det här fallet andra världskriget.
Denna stad som ligger längs floden Elbe har 20.000 invånare och tillhör delstaten Sachsen.
Torgau är en underbar vacker liten pärla och har en intakt innerstadskärna, som har klarat sig från att berikas med något kommunistbygge.

Vi hittade en ganska mysig krog där det intogs lunch och dracks det lokala goda ölet, med samma namn som orten. Dock inte stackars kusin Jonas som körde bil, han fick hålla sig till godo med läskeblask.
Helt plötsligt började Hasse att svamla om den kvinnliga servitrisen som i övriga gruppens ögon var en gammal och oattraktiv tant. Gänget tänkte nog att Hasse skojade med oss. Men han återkom till denna kvinna hela tiden och tyckte hon var så vacker.
Till slut verkade det som att han menade allvar.
Hon går att skymta bakom mig på en av bilderna nedan och syns bättre om man klickar upp bilden. Hasse är förresten mannen som stirrar misstänksamt in i kameran.




Vi tänkte, grabben har vätskebrist och fått solsting, så Hasse uppmuntrades att beställa in mer öl för att få honom i balans och det gick han med på utan vidare.
Under hela vistelsen här pratade han om denna servitris. Ska han hoppa av? Bli östtysk? Nej, mannen tog sitt förnuft till fånga och följde med oss till nästa destination som var Leipzig.



En rolig koppling är att Martin Luthers fru ligger begravd i Torgau, Katharina von Bora som var en nunna. Hon blev omvänd av Martin Luther.
Tänk om den gamla kvinnliga servitrisen hade omvänt Hasse, då kanske han hade slutat sina dagar i Torgau som Luthers fru gjorde och blivit begravd här.
Mvh Fredrik
www.torgau.de/