tisdag 2 juni 2009

En kort visit i Liechtenstein.


Min familj kom med bil över de schweziska alperna från Gardasjön i Italien. Jag minns att pappa berättade efteråt att han var ganska nervös under färden.
Vi åkte en gammal väg över bergen och fick stanna ofta vid hårnålskurvor för att släppa fram mötande trafik. Vissa backar var branta, och pappa hade svårt att starta bilen på ettans växel. Det var en ny bil, en ford Escort, men den var gjord för stadskörning och inte bergsbestigningar.
Inne i Schweiz fastnade familjen efter massa militärfordon och undertecknad minns att jag blev förvånad, när min bild av landet förknippades med fred och neutralitet och inte långa kolonner med stridsvagnar och lastbilar som trafikerade vägarna. Det påminde mer om gamla Östeuropa än om ett litet fredsälskande land.
Efter några timmar rullade bilen in i det lilla furstendömet som är Europas fjärde minsta land med en befolkning på 35.000.

Landet är en konstitutionell monarki med en furste som statschef. Idag är det Hans Adam II som styr. Bilderna nedan visar slottet.
Liechtenstein förlitar sig på sin stora banksektor och har samma höga sekretess som grannlandet Schweiz. Invånarna har bland den högsta levnadsstandarden i världen.


När Napoleon upplöste det Tysk-romerska riket 1806, tog Liechtenstein det fulla steget att deklarera sin självständighet.
Familjen stannade till i den lilla huvudstaden Vaduz, där jag letade frimärken och de övriga åt glass.
Visiten var kort, mer tid behövdes inte avsättas, för färden gick raskt vidare mot Bodensjön.