onsdag 3 juni 2009

Fördraget i Borgå.


Borgå grundades år 1346 av Magnus Eriksson (1316-1372), han är för övrigt den kung i Sverige som har regerat längst, hela 45 år. Borgå är en av Finlands sex medeltida städer och landets näst äldsta efter Åbo.
På 1500-talet kom ryssen hit tre gånger och förstörde orten samt ytterligare en gång 1708. När Sverige fick avträda Viborg 1743, upphöjdes Borgå till biskopssäte och samtidigt öppnades ett gymnasium här.
Området bombades hårt av sovjetiska flygvapnet under andra världskriget.
Idag är Borgå ett välmående samhälle, som bara ligger 50 km från Helsingfors. Tack vare sin närhet dit stiger bostadspriserna kraftigt.
Språkligt ligger man i gränslandet. Många talar svenska, men officiellt är de flesta finsktalande. Ungefär 30 % har svenska som modersmål.




I Borgå 1809 bröts Finlands sexhundraåriga förbindelse med Sverige, när tsar Alexander I (1777-1825) i lantdagen införlivade Finland som en självständig stat, Storfurstedömet Finland inom Ryssland. Eller som tsaren uttryckte det,
"Upphöjd för framtiden bland nationernas antal, under sina lagars skydd".
Det betydde att Finland fick behålla sin religion, lagar och språk från sin svenska tid. Lantdagen hölls i domkyrkan och händelsen kallas i allmänhet, fördraget i Borgå.
Ovan en tavla som föreställer denna historiska händelse, där tsaren talar till det finska folket samt bilder på domkyrkan.


Här står jag framför det första huset som Johan Ludvig Runberg (1804-1877) bodde i, sedan flyttade han in en större fastighet, se bilden nedan. Det är idag ett museum över honom, hans liv och gärningar.
Johan Ludvig Runeberg levde i Borgå i 40 års tid, från 1837 fram till sin död 1877.
Stadens andra berömda man, Albert Edelfelt (1854-1905) var konstnär och målade många tavlor med motiv från orten. Men honom får jag återkomma till, han är värd ett eget inlägg i min blogg.
Under besöket verkade det största intresset vara att se sångaren i The Hurricanes nerbrända hus som hade brunnit ner några dagar innan jag och min kompis Peter F kom på visit.

Vid påhälsningen i Borgå bodde vi på stadens f.d. barnsjukhus som nu är ett vandrarhem. Tyvärr var man lite medtagna av kvällen innan festande på Hangö vissfestival samt den otrevliga finska bilisten i Helsingfors som pekade finger åt oss, när vi ägnade oss åt okontrollerade filbyten. Något som får skyllas på huvudstadens spårvagnar.
Mannen blev väl extra arg när han såg att bilen var svenskregistrerad.
Men här blev vi varmt mottagna och trevligt bemöta. På en av gatorna hängde en stor banderoll, med reklam för det svenska dansbandet Vikingarna som skulle uppträda i närheten. Det kändes tryggt.
Avslutningsvis, är Borgå en fin och trevlig pärla som undertecknad gärna återkommer till, men då skulle jag vilja åka ångbåten hit från Helsingfors och passa på att njuta av finska skärgården som lär vara lika fin som vår.
På finska heter förresten staden Porvoo.

Mvh fredrik
www.bbl.fi/