tisdag 2 juni 2009

Kulturpalatset i Warszawa.

Denna märkliga byggnad syns över hela Warszawa och invånarna brukar säga att det bästa med att besöka dess utkiksplats på 30:e våningen, är just att man ser hela staden utan att ha stalinskrapan i blickfånget som de flesta polackerna avskyr.
Numera är kulturpalatset ganska populär, eller i alla fall inte så symboliskt laddat. Det sattes upp fyra stora klockor på den år 2000. Då blev huset tillfälligt världens högsta klocktorn.
Själv tycker jag konstruktionen är ganska häftig och gillar dess arkitektur som kallas bröllopstårtstilen.
Sedan kan undertecknad förstå deras ilska, när den var en gåva från Stalin, men det visade sig att polackerna själva fick betala byggnaden. Kulturpalatset skulle stå som ett monument över uppfinningsrikedom och sociala framsteg.
Den byggdes åren 1952-55 och är 231 meter hög. Arkitekten var ryssen Lev Rudnev (1885-1956) som även ritade liknande byggnader i Riga och Moskva. Huset har 42 våningar och 3.288 rum som inhyser teater, biografer, konferenssalar, museum samt kontor.
Det gick åt 40 miljoner tegelstenar att färdigställa byggnaden. Men när allt var klart, var den Europas högsta.
Efter kommunismens fall har det uppförts många skyskrapor i Warszawa och numera smälter Kulturpalatset in ganska bra med övrig bebyggelse.


Som jag skrivit tidigare, byggnaden är häftig och utsikten är fin där uppe på 30:e våningen, även om hissfärden upp var lite otäcka. Hissarna verkade vara dåligt underhållna.
Men ingen klagade och hade man gjort det, så hade väl den sura vakten tvingat mig att ta trapporna ner och det hade inte varit så roligt.
Mvh Fredrik