lördag 1 augusti 2009

En tur bland de Joniska öarna.


Jag och mina kompisar tog en dag på det Joniska havet för att bekanta oss med dess övärld. Turen började från en hamn på norra Kefalonia där man passerade grannön Ithaka, den mytomspunna kung Odysseus hemö och rike.
Sedan gick den vidare ut på öppet hav med ett stopp på Meganisi, en holme som inte har mycket att erbjuda, mer än en vacker utkiksplats där man kan se bort till Lefkas.





Är det något jag har lärt mig med alla dessa båtturer som anordnas för oss turister, så är det att de lovar runt och håller tunt. I och för sig var själva turen helt okej, man fick se en hel del av den Joniska övärlden, men det sockras rejält med hur behagligt det ska vara.
Nog för att det är fint här, men inte vackrare än hemma. Nu kanske någon börjar muttra att jag ska stanna Sverige i så fall, men för att uppskatta det som finns i närområdet, måste man ha något att jämföra med och därför reser undertecknad.



Den största anledningen till att jag åkte på turen, var att vi skulle stanna till på Skorpios, som var Aristoteles Onassis (1906-75) privata ö, se bilden ovan. Mannen levde ett händelserikt liv som få har upplevt.
Han föddes i en fattig familj i dagens Turkiet och flydde från kriget som rådde mellan Grekland och Turkiet. Onassis hamnade i Argentina, där han gjorde en förmögenhet på tobak som investerades i fartyg.
Dessa hyrde Onassis ut till både axelmakterna och de allierade under andra världskriget. Det blev grunden till grekens enorma förmögenhet.
Onassis gifte sig med dottern till en av Greklands största redare och hade otaliga kärleksaffärer, där den mest kända är med operasångerskan Maria Callas som mötes i Hamburg och de blev blixtförälskade.
Han startade Greklands första flygbolag, Air Olympic som fortfarande existerar och levde ett liv i sus och dus. Dessutom ägde Onassis världens största yacht, som går att hyra idag för 315.000 - 455.000 Euro i veckan.
Men det var äktenskapet med John F Kennedys änka, Jacqueline som gjorde honom världsberömd. Giftemålet slog ner som en bomb 1968, fem år efter mordet på presidenten.
De gifte sig här på ön. Onassis dog 1975 och efterlämnade en förmögenhet som förvaltas av en stiftelse som även äger Skorpios.
Greken ligger begravd på ön bredvid sin dotter och son som båda hade tragiska livsöden.



Bilderna ovan visar Björn badandes i en vik på Skorpios, det är inte tillåtet att gå iland, men däremot att bada, vilket bara Björn nappade på.
Själv kräver undertecknad gassande sol om jag ska hoppa i plurret, och dagen bjöd inte på det utan himlen var full med skymande moln.
Även kusinen Jonas avstod, han som brukar kalla mig för badkruka, men nu gjorde Jonas mig sällskap i badkrukornas intresseförening.
Det är han som sitter till vänster om undertecknad och blänger in i kameran på bilden nedan. Kanske är Jonas sur över att ha gått med i samma förening som mig.



Båtturen avslutades på Lefkas där vi åt lunch och sedan tittade i butiker. Det fanns inte mycket mer att göra, när all verksamhet kretsar runt oss turister och gillas inte shopping, står man sig slätt i staden.
Visst vi hade kunnat lagt oss i gräset och druckit ouzo, men gänget valde att avstå den möjligheten och gick på båten lite tidigare istället, men mycket mer alternativ fanns inte, det skulle i så fall vara att äta ytterligare en gyros.


Det var skönt att komma hem igen efter en hel dag på havet, och Kefalonia är den vackraste av alla de Joniska öarna.
Yamas Fredrik
www.meganisi.gr/