måndag 3 augusti 2009

Pont du Hoc i Normandie.


Pont du Hoc är en klippa som ligger i Normandie. Den ligger på en höjd av 30 meter och är väldigt strategiskt placerad mellan de två invasionsstränderna Omaha och Utah Beach.
Från berget har man fri sikt över havet och stränderna. Detta var de allierades första mål att inta innan Dagen D skulle starta.



Här på Pont du Hoc trodde de att tyskarna hade befäst den starkt med många kanoner.
Därför satte amerikanarna in en elitstyrka som skulle klättra upp med hjälp av rep och stegar och inta samt förgöra den, samtidigt som de skulle vara utsatt för fientlig beskjutning.
Uppdraget var väldigt riskfyllt och stora förluster väntades.



Strax innan anfallet flygbombades klippan hårt, men betongvärnen höll. I land sattes 225 soldater, mer skulle landsättas men p.g.a. olika felbeslut kom inga fler.
Så allt hängde på denna styrka. Amerikanarna lyckades inta och förstöra värnen med understöd av flottan som la berget under beskjutning. Men de kanoner man trodde fanns, hade flyttas längre inåt land så attacken var egentligen onödig.
Soldaterna undanröjde flera anfall från tyskarna och kunde förenas med de övriga styrkorna från stränderna efter två dagar. Då fanns endast 90 män kvar i livet.
Denna hjältemodiga insats har skildrats rikligt i filmer och böcker.

Idag är området fortfarande fullt med gamla bombhål och betongvärnen finns kvar, men de flesta är förstörda.
Ute på spetsen finns ett monument över bragden som kan ses bakom mig och pappa på bilderna ovan.
Mvh Fredrik