måndag 3 augusti 2009

Maltas goda drycker.

Denna berättelse börjar med läsk och avslutas med öl, sorger, bedrövelser samt död.
När jag var på Malta föll undertecknad direkt för deras inhemska läsk Kinnie, som är en kolsyrad dryck gjord på bittra apelsiner och örter.
Den lanserades efter andra världskriget som ett komplement till de utländska sorterna, dels för att man ville ha en egen nationell dryck men även för att inte slösa på sin utländska valuta och importera från utlandet.
Läsken blev en succé och är idag Maltas nationaldryck. Bryggeriet har gjort stora satsningar på att lansera den utomlands, men ingen har fallit för dess säregna smak.
Närmast kom man i Ryssland och sina grannländer Italien och Frankrike.

Inne i huvudstaden finns en populär pub som förr lockade till sig de brittiska sjömännen på permission när Storbritannien hade en flottbas på ön.
Idag fylls lokalen av oss turister som fascineras av inredningen. På krogen hänger tavlor med de olika krigsfartygen som har varit stationerade här.
Numera har ägaren gjort ett tillägg till namnet, förr hette den bara, "The Pub", idag har den tillägget, "Ollies last pub" på skylten.


Vem var han? Det var skådespelaren Oliver Reed (1938-99) som var på ön för att spela in filmen Gladiatorn.
Mannen var ökänd för sitt supande och en skröna ska vara att han var ute med Steve McQueen i London, som trodde det var en kväll som gällde, men festandet pågick i flera dagar. Det var t.o.m. för mycket för Steve McQueen som inte heller var känd för att spotta i glaset.
Oliver Reed var en ökänd suput, som förstörde mycket av sin karriär genom sitt enorma drickande. Under höger öga fanns ett kraftigt ärr som minne från ett av många krogslagsmål.
Hans farbror är kanske mer känd för allmänheten, Carol Reed, filmregissör och den som spelade in filmen, Den tredje mannen.
En av de stora filmklassikerna.



På denna krog drack Oliver Reed ihjäl sig 2 maj 1999. Den mängd som dracks var kolossal, det sägs att han ska ha dragit i sig 3 flaskor whiskey och åtta pint öl och då förmodligen av sorten CISK som är Kinnies bryggeriets populäraste öl. Den är mycket god.
Efter allt detta och de fysiska aktiviteterna mannen sysselsatte sig med, som var armbrytning med fem brittiska sjömän segnade Oliver Reed ner på golvet och dog.
Han efterlämnade en nota på 866 usd.
Regissören till filmen var inte särskilt glad, när flera scener som Oliver Reed skulle medverka i inte vara inspelade ännu, så det fick bli manusändringar och datatekniska filmtricks som ersatte honom.
Det kändes fel att ta en CISK när jag var på puben, så det fick bli en Kinnies till bartenderns märkbara förvåning.
Men kunden har alltid rätt och han serverade mig den. Det var nog den enda läsken som serverades här den kvällen då undertecknad omgavs av överförfriskade turister.
Cisk tog jag istället vid ett senare tillfälle.
Mvh Fredrik