lördag 1 augusti 2009

Taormina är vackert.


På vägen till Taormina passerades Siciliens tredje största stad Messina. Den är inte särskilt vacker när bebyggelsen totalförstördes i en jordbävning 1908 med över 60.000 döda och återuppfördes i rask takt.
Sedan bombades orten av de allierade 1943 för att hindra tyskarna att evakuera över till fastlandet. Så Messina är en modern stad idag.
Messinasundet är bara 5 km brett och Italiens nuvarande premiärminister Silvio Berulsconi har bestämt att det ska byggas en bro över sundet och därmed göra italienare av sicilianarna, vilket de inte är särskilt intresserade av.
Folket är väldigt lokalpatriotiska och kallar övriga Italien för kontinenten. Ön har stort inre självstyre.

Taormina grundades av kartagerna 396 f.Kr, men övertogs av grekerna för att slutligen intas av romarna 212 f.Kr.
Området är ett av Siciliens populäraste turistmål. Längs kusten är det fullt med hotell. Själva Taormina ligger en bit upp i berget och kan nås med linbana från stranden.
Vid bra väder som bilden nedan visar, syns Etnas snöklädda topp. Vulkanen gör sig ständigt påmind då den är en av världens mest aktiva.





Sedan 1955 har Taormina anordnat en filmfestival varje år i juni och lockar till sig både inhemska och internationella filmstjärnor.
Detta år var Jack Nicholson festivalens stora stjärnan och han festade loss rejält, vilket inte är så förvånande när mannen är känd som en av de stora festprissarna i dagens Hollywood.
Det kan nästa se ut som kusin Jonas och Mats fotograferar en filmstjärna men om bilden förstoras upp, visar det sig bara vara Björn, bara och bara, men han konkurrerar inte med Jack Nicholson i frågan om kändisskap.




Taorminas största och mest intressanta sevärdhet är Teatro Greco, som är en av de bäst bevarade amfiteatrarna. Den byggdes av grekerna och förskönades ytterligare av romarna.
Men Sicilien är fullt med fornlämningar från grekerna och andra civilisationer. Hela ön kryllar av antika byggnadsverk. En person som är intresserad av den epoken kan åka hit istället för här finns nästan lika mycket bevarat som i Grekland.
Teatern är väldigt fin och utsikten över bukten är fantastisk med Etna i ryggen och Joniska havet som brer ut sig nedanför.
Jag kan tänka mig hur mäktigt det en gång måste ha varit att sett en klassisk grekisk tragedi framföras här. Akustiken är utmärkt och många kända operasångare kommer hit och framträder.
Amfiteatern är öppen varje dag till solnedgången men inte gratis att beträda. Det är väl värt att öppna plånboken och besöka den.



När Bamses skapar Rune Andreasson var på semester här 1963 blev mannen fascinerad av bergen och byarna som ligger ovanför Taormina. Detta ska ha väckt idén om Bamse och hans värld, där figurerna bor på bergstoppar.
Hade inte Taormina funnits, så hade inte Bamse heller gjort det.
Mvh Fredrik