fredag 2 oktober 2009

Fest i Hangö.



Hangö är Finlands sydligaste stad. Idag är majoriteten finskspråkig, men fortfarande finns det en stor minoritet svensktalande.
Hangös historia är lång men ganska händelsefattig, det är först på 1700-talet och senare området dras in i olika konflikter och låter sig omtalas.
Däremot har stadens strategiska läge alltid lockat alla stater längs Östersjön, som är en utmärkt position att övervaka och kontrollera handeln i Finska viken.
Men det fanns inget land som kunde hota Sverige eller utmana oss om denna del av Östersjön, inte förrän tsar Peter den store träder in på världsscenen, i början av 1700-talet.
Här stod ett stort sjöslag under det Stora nordiska kriget 1700-21.
Svenska högsjöflottan fick sin chans att attackera ryska skärgårdsflottan, som blottade sig vid Hangö udd, den sydligaste delen av den smala landtunga som orten ligger vid.
Även den ryske tsar Peter fanns med, men han fick motvilligt hålla sig i bakgrunden.
Sjöslaget vid Hangöudd stod den 27 juli 1714. Av de 180 galärer som den ryska flottan bestod av, fanns endast 85 som kunde gå vidare mot Åland. Över 55 galärer blev sänkta och de övriga var tvungna att söka hamn för reparationer
Trots att ryssarna förlorade långt fler skepp och manskap än oss, så räknas detta slag som en rysk seger, när de med stora förluster ändå kunde kontrollera den finska skärgården och Åland.
Svenska flottan drog sig tillbaka till Stockholm, för att invänta ryssarnas nästa drag.
Men vi tog lärdom av detta och byggde senare upp en egen skärgårdsflotta.



Mellan åren 1880-1930 emigrerade över 300.000 finländare via Hangö. Staden grundades 1879, men platsen har varit bebodd och fungerat som en handelsplats sedan medeltiden.
Under ryska tiden blev samhället en populär badort och mängder med vackra trävillor byggdes längs stränderna. Många av dem finns fortfarande kvar.
Jag har besökt staden vid två tillfällen och vill minnas att det bara har varit trevliga möten med den svensktalande befolkningen. Men så klart är även de finsktalande sympatiska.
Min kompis Peter F som gillar att plinka på gitarr och dessutom sjunger, vilket han gör bra, hade fått kontakt med några som är medlemmar i Visans vänner i Hangö.
En förening som varje år anordnar en visfestival, där man sjunger klassiska svenska sånger. Varje gång bjuds en svensk artist in, när vi var där uppträdde Göran Fristorp på festivalen.
Stämningen var på topp och limsan som jag trodde var grogg smakade bra, trots att det bara var läsk.
Den svenska som talas i Finland har många finska låneord, som ibland ställer till det för en rikssvensk som mig.



Båda besöken har slutat med att vi har övernattat hos Göran. Han jobbar som vaktmästare på det lokala servicehuset, och där uppe var vi och bastade.
De boende får bada bastu minst en gång i veckan, rena drömmen för oss folkhemssvenskar, som får nöja oss med att få en snabbdusch i veckan när vi hamnar på hemmet.
Jag kommer emigrera till Hangö och tillbringa min ålderdom där.
På bilden ser vi från vänster min kompis Peter F skåla med Göran och Pigge Svenskberg, den lokala talangen som har gjort en egen version av Stings låt, "A englishman in New York", fast hans sång heter "En finne i Göteborg".






Jag avslutar med att berätta om stadens öde, som den drabbades av under andra världskriget.
Finland blev tvunget att arrendera ut Hangö till Ryssland på 30 år i det avtal som tecknades efter finska vinterkriget 1939-40.
Stalin hade bestämt att han behövde denna udde för att skydda inloppet till Leningrad. Diktatorn litade inte på Finland som hade gett försäkringar om att aldrig hota staden norrifrån.
Finland innerslöt aldrig Leningrad under fortsättningskriget 1941-44 som det andra kriget mellan staterna kallas, eller lät tyska trupper strida på detta frontavsnitt.
Över 8.000 Hangöbor fick 24 timmar på sig att packa och flytta, en av alla dessa människor var Görans mamma.
Istället placerade Stalin 30.000 soldater i området. När tyskarna stormade fram i Baltikum så höll dessa trupper på att innestängas, därför evakuerades de i december 1941. Finland återtog landtungan.
Men när forsättningskriget mellan staterna bröt ut sommaren 1941, kom kriget hit igen.
Finland gick med som allierad till Tyskland för de såg sin rättmätiga chans att återta sitt territorium. Längs den provisoriska gränsen uppstod ett skyttegravskrig, där ryssar och finländare besköt varandra under ett halvårs tid.
Många av de svenska frivilliga i detta krig slogs vid Hangöfronten.
Finland förlorade både land och folk i dessa krig, men vann en moralisk seger över den ryska jätten. Hangö fick Finland behålla efter kriget, Sovjetunionen kapade istället åt sig ett stort område mellan staden och Helsingfors.
Jag har märkt att undertecknad rekommendera nästan alla platser som har besöks, så varför skulle jag inte göra det med Hangö?
Åk hit om du har vägarna förbi, ta en fika och strosa nere vid hamnen och upplev de gemensamma spåren i vår historia.
Den vackraste dialekten av det svenska språket finns i mitt tycke i Finland.
Mvh Fredrik
http://www.hanko.fi/