fredag 2 oktober 2009

Albertgatan i Riga.

Här står jag utanför mitt hotell och ska visa er den vackraste gatan i Riga. Den heter Albertgatan och är döpt efter stadens grundare.
Riga är kanske den staden i världen med flest jugendhus. Konstformen kom till på 1890-talet och var i ropet fram till första världskriget.
Stilen kom att dominera allt från konst, design till arkitektur.
Vi kallar den jugend, men den är även känd under namnen Liberty style på engelska, samt Art Nouveau på franska.
Jugendstilen var inte enhetlig utan ett samlingsnamn för en rad olika begrepp som kom fram samtidigt.

Konstformen ville bryta det då gällande strama uttryckssättet, genom att blanda stilar friskt med mycket slingrande linjer. Utsmyckningen hämtade inspiration från blommor och växter.
I Riga dominerar dessa byggnader nya delen av staden, området som kom att växa fram utanför den medeltida stadskärnan.
Det finns över tusen arkitektritade hus byggda i jugendstil i Riga, en kulturskatt om något enligt mig. Det som gör huvudstadens jugendhus speciella är den ohejdade fantasirikedomen i den skulpturala utsmyckningen, man kan ägna dagar åt att jaga fotomotiv längs fasaderna.
Många behöver renoveras, men de flesta ståtar i sin forna glans och den gata som är vackrast i Riga, är Albertgatan, som har fantastiska byggnader där de flesta är nyputsade.






Albertgatan är en ganska kort gata, kanske 200 meter lång, men varenda hus går i jugendstil. De som flyttade in, var den tysktalande överklassen som ville komma ifrån den mörka och trånga medeltida stadskärnan.
Nästan varje fastighet hade en balttysk ägare. Efter alla krig under 1900-talet flydde de Lettland och våningarna stod utan ägare och förföll.
En del byggnader fick husera militärer men de flesta gjordes om till kollektivboenden. Lägenheterna är stora och har upp till 10 rum, men det finns bara ett kök.
Lösningen var enkel, en familj per rum och alla fick dela på köket.
Bostadsbristen var enorm efter andra världskriget. När en familj fick tak över huvudet här, blev de överlyckliga.




På denna gata föddes den stora sovjetiska filmskaparen Sergej Eisenstein (1898-1948), fadern Mikhail Eisenstein var arkitekt och har ritat flera hus runt Albertgatan. På sidogatan Strelnieku iela 4A ligger min favorit, som idag disponeras av Stockholms handelshögskola i Riga.
Men jag tänkte berätta lite mer om Sergej, som är mest känd för att ha regisserat Pansarkryssaren Potemkin. Den betraktas som en av världens bästa filmer.
Handlingen utspelas på ett krigsskepp, där sjömännen gör myteri. Berättelsen bygger på en verklig händelse. Det som blev början till den lilla revolutionen i Ryssland 1905.
Den är otroligt bra och varje sekvens är noga genomarbetad.
Flera filmregissörer har inspirerats av verket och kopierat scener som de har använt i sina egna produktioner.
I Sverige var filmen totalförbjuden när den kom ut 1925. Vi led av kommunistskräck.
Sergej Eisenstein belönades med det nyinstiftade Stalinpriset, som var en statlig utmärkelse i Sovjetunionen och tilldelades medborgare för prestationer inom konst, litteratur, musik samt vetenskap.
Vi lär väl aldrig få reda på om Sergej Eisenstein uppskattade utmärkelsen.
Men det sägs att Stalin älskade att titta på film, och helst amerikanska Vilda västern filmer.
Mvh Fredrik
www.nytimes.com/learning/general/onthisday/bday/0123.html/