lördag 2 januari 2010

Bron i Arnhem.


För militärhistoriker är bron över Arnhem ett måste att besöka. Den spänner sig över floden Rhen. Under andra världskriget föreslog den brittiska fältmarskalken Montgomery en manöver som gick under namnet, "Operation Market garden".
Planen var att få kriget avslutat innan julen 1944. De allierade skulle slå upp en smal korridor från Belgien genom Nederländerna och därmed säkra några strategiska brohuvuden.
Amerikanarna skulle ta de södra städerna medan britterna skulle ta den norra delen runt Arnhem med en luftlandsättning.
Med dessa brohuvuden skulle de allierade klyva Nederländerna. Dessutom ta sig över de stora floderna och slå ut Ruhrområdet, Tysklands industriella hjärta.



Engelsmännen skulle hålla bron i två dygn och sedan skulle förstärkningar komma, när amerikanarna hade slagit sig fram per land och därmed förenat hela korridoren. Tyvärr hade man inte räknat med att det fanns en SS pansarkår i reserv strax söder om staden.
Över 10.000 brittiska och polska soldater landsattes väster om Arnhem. De tog bron direkt, men efter det rasade striderna och tyskarna började slå tillbaka.
Britterna höll ut i fyra dygn. Sedan retirerade man till förorten Oosterbeek.
Amerikanarna hade kört fast och kunde inte ta sig upp.

Ett högkvarter upprättades och området befästes. Det mesta av den begärda materielen som släpptes ner från himlen hamnade i tyskarnas händer.
Snabbt började ammunitionen att minska. Efter ytterligare ett par dygn smög de som kunde iväg i mörkret och resten gav upp. Av de 10.000 luftlandsatta soldaterna, återvände endast 2.300.
Detta var det berömda slaget som varade nästan en vecka i början av september 1944.


När de allierade drog sig tillbaka från Nederländerna, fick det stora konsekvenser för civilbefolkningen. Vinter 1944-45 kallas för svältvintern. Tyskarna tog vara på allt som de behövde.
Befolkningen fick äta det som fanns kvar. Bland annat åt man tulpanlökar. Den 4 maj 1945 blev landet slutligen befriat och eländet var över.
Högkvarteret är idag ett museum som skildrar slaget.
Jag var här första gången 1984 med familjen. Ovan syns brorsan sittandes på en pansarvagn. Det var intressant att återse Arnhem.
På vägen tillbaka gick jag en omvänd marsch till centrumet. Så undertecknad gick på samma vägar som de trötta och slitna polska och brittiska soldaterna hade gjort.
Söder om Museet finns den allierade kyrkogården.
Den berömda krigskorrespondenten Cornelius Ryan har skrivit en mycket bra bok om detta, "En bro för mycket".


Idag är Arnhem en vanlig medelstor holländsk stad. Är man uppmärksam, så syns spåren av kriget i det att hela innerstadskärnan är modern. Slaget förstörde hela centrala delen.
Monumenten börjar att flagna och turisterna har hittat nya mer intressanta resmål. Här möts vi stofiler, som fortfarande tycker att andra världskriget har något att lära till de kommande generationerna
Mvh Fredrik
www.arnhem.nl/english