lördag 2 januari 2010

Nattvakten i Holland.


Rijksmuseum i Amsterdam är ett av de finaste konstmuseerna i världen med sin enorma samling. Här finns mer än 5.000 målningar, 1 miljon tryck och tusentals med skulpturer. Det mesta förvaras nerpackat i förråd.
Idag är konsten inrymd i en stor tegelbyggnad som ligger strax söder om centrum. Ett palats byggt i nationalromantinsk stil.
Inlägget ska handla om ett av alla dessa konstverk, nämligen Rembrandts målning, Nattvakten.


Museet har flest tavlor i världen målade av Rembrandt. I rum 211 finns den mest berömda, Nattvakten eller som originalnamnet, "Kapten Frans Banning Cocq och Löjtnant Wiliem van Ruijtenbruchs vaktkompani".
En nyligen utförd restauration visar att färgerna har mörknat genom tid och smuts. Att Nattvakten egentligen framträder ur de mörka skuggorna i en stadsport i ett starkt solljus.
Porträtt av kompanier som detta beställdes regelbundet av kommendörkaptener för Amsterdams vaktstyrkor. Rembrandts konstverk är ovanligt p.g.a. den energi och handling som finns i bilden. De flesta målningar som utfördes av andra konstnärer visar oftast soldaterna stelt uppställda på parad.
Tavlan blev något beskuren på alla sidor, när den fick byta plats till Amsterdams stadshus på 1750-talet. En galning lyckades 1990 spreja målningen med någon form av syra, men konstverket stod pall och klarade sig mirakulöst.
Det står alltid två vakter i rum 211.
I en park i närheten har staden byggt upp tavlan med statyer. Där kan man ställa sig bland soldaterna och låta sig fotograferas, vilket är väldigt populärt.
Amsterdam firade stort 2006 med olika utställningar om konstnären, när det var 400 år sedan Rembrandt föddes.


På Nationalmuseet i Stockholm finns en tavla målad av den holländske mästaren. Den heter," Batavernas trohetsed" och skildrar deras uppror mot Rom.
Bataverna var en germansk stam bosatta vid Rhens mynning. På målningen svär de trohet till kampen mot Romarrikets herrarvälde.
Konstverket är värderat till 750 miljoner kronor. Men är till salu för 250 miljoner om köparen omgående donerar den till Nationalmuseet.
Efter brokiga vägar, via giftemål och arv kom tavlan att ägas av Kungliga konstakademin som sedan 1866 har låtit tavlan hänga på Nationalmuseet.
Målningen skadades vid en flytt till Stockholms slott, när Gustav III lånade den. Skadan är maskerad med ett extra svärd. Det finns med andra ord ett vapen för mycket.
Gå till museet och betrakta verket och se om du hittar det "extra" svärdet.
Mvh Fredrik
http://www.rijksmuseum.nl/