lördag 2 januari 2010

Kul i Hannover.

Hannover är huvudstad i delstaten Niedersachsen och är kanske inte så spännande vid första anblicken. Jag och kusinen Jonas bodde i Celle, en vacker korsvirkesstad 50 km norr om orten och kom hit i första hand för att titta på fotboll.
Vilket gubben på pensionatet inte förstod. Han gick mest och muttra och åt sig fetare för varje dag. Enligt honom fanns det bara ett sevärt lag i Tyskland, FC Bayern München.
För övrigt pratade gubben en bedrövlig tyska och jag förstod nästan ingenting.
Med regionaltåget tar det bara 40 minuter hit från Celle.


Hannovers historia präglas av dess förbindelser med Storbritannien som man var i union med mellan 1714 och 1837. Det tyska furstendömet var hemland för dåvarande brittiska kungahuset.
Under Napoleonkrigen ockuperades området och Jean Bapiste Bernadotte utsågs som fransk guvernör. Det var här han fick sin första skolning i hur man styr en stat.
Efter det Preussisk-österrikiska kriget 1866 annekterades Hannover och blev en provins i Preussen. År 1871 omformades detta rike och Tyskland bildades.
Till Hannovers historiska tragedi hör att nästan hela staden förstördes av bombningar under andra världskriget, över 90 % . Från att ha varit en välmående förkrigstad förvandlas den till en grushög.
Idag förknippas man mest med sina industrimässor. År 2000 hölls världsutställningen EXPO här.
Tyvärr minns de flesta den mest för att arvtagaren till det upplösta kungariket Hannover, Ernst August, som för övrigt är gift med prinsessan Caroline av Monaco, kissade på den turkiska paviljongen.
Detta blev en stor skandal som utvecklades till en diplomatisk dispyt mellan Tyskland och Turkiet.
Staden är känd i Tyskland för att folket inte pratar någon dialekt, utan det är högtyskan som gäller.
Motsvarigheten i Sverige är Nyköping där invånarna pratar rikssvenska.


Men nu över till fotbollen. Stoltheten heter FC Hannover 96 och brukar pendla mellan de högsta serierna.
Den kapsylöppnare som kusinen hade letat efter när vi låg på rummet och skulle ta oss en öl, hittade säkerhetsvakten vid ingången när våra väskor genomsöktes.
Väl inne var vi tvungna att fixa ett kort som tankades på med pengar, då arenan inte tar emot kontant betalning. Efter denna pengatankning, började vi med öltankning.
Stadion var helt nyrenoverad och skulle vara värd för några matcher under Fotbolls-VM i Tyskland 2006. Trots att laget möte FC Mainz, ett bottenlag i Bundesliga, var det väldigt mycket folk.
Stämning var på topp och matchen var spännande. Avgörandet kom i sista minuten när FC Hannover 96 kvitterade till 2-2 genom Michael Tarnat, en gammal veteran med förflutet i FC Bayern München.
Troligtvis hoppade gubben på pensionatet upp ur soffan och tappade sin istermacka på golvet när målet gjordes.


Vi hade en riktigt kul dag i Hannover. Atmosfären var perfekt, varm höstluft, god mat och öl. Lunchen intogs på en medeltidskrog som låg i ett torn från 1300-talet. Utanför arenan hittades en mysig biergarten.
Dessutom var det lätt att hitta, när turistbyrån har målat röda streck som besökaren följer till olika sevärdheter.
Vi gick efter det röda strecket tillbaka till centralstationen och tog tåget hem till Celle.
Bis morgen Fredrik
www.hannover96.de/CDA/