lördag 2 januari 2010

Theaterplatz i Klaipeda.


Mitt i dagens Klaipeda finns en plats som heter Teatertorget, berömt för att Adolf Hitler stod på balkongen till nöjeslokalen och utropade att invånarna hade återinträtt i det tyska riket.
Klapeida, som på tyska heter Memel, hade varit en del av Tyskland/Preussen sedan 1773. Området hade en blandad befolkning, men de tysktalande var alltid i majoritet.
Vid Tysklands enade 1871 blev Memel dess nordligaste stad. I början av 1900-talet genomfördes en folkräkning. Det visade sig att tyskarna var 66 % av befolkningen och bodde i huvudsak i samhället och de närbelägna byarna. Litauerna som var 33 % fanns i utkanten och på landsbyggden.
Segrarmakterna i första världskriget garanterade området som öppen hamn åt både Polen och Litauen, men det räckte inte. Litauerna tog chansen och infogade hela området 1923.
Tyskland var maktlöst och kunde ingenting göra.
Den 23 mars 1939 kom Adolf Hitler hit, efter att ha tvingat Litauen att släppa området och mottogs som en hjälte av den tysktalande befolkningen.
Veckan innan hade utrikesministern Joachim von Ribbentropp manglat den litauiska regeringen med hot och löften, för att förmå dem att släppa Klaipeda.
Detta var diktatorns sista "fredliga" erövring innan andra världskriget utbröt samma år i september.
Gatorna var pyntade med hakkorsflaggor och hyllningsfraser till Adolf Hitler. Folk tog på sig sina finaste kläder och ställde sig längs gatorna för att möta upp sin befriare. Veteraner från första världskriget hängde på sig sina tyska medaljer.
Många trodde att de skulle tjäna på detta. Men i slutändan var alla förlorare. De tysktalande fick lämna staden vid krigslutet och de litauer som blev fördrivna fick inte återkomma, utan hit flyttades många ryssar istället.
De enda som visste att införlivandet var ett stort misstag, var judarna som nästan alla dog i förintelsen.Tidigt på morgonen denna kalla marsdag hade Adolf Hitler kommit med slagskeppet Deutschland som ankrade strax utanför Klaipeda. I staden åkte han kortegé på de stora gatorna för att slutligen komma fram till det överfulla Teatertorget.
Där möttes han upp av de styrande i staden som lovordade honom. På teaterns balkong höll diktatorn ett kort tal för att sedan snabbt återvända till sitt fartyg och värmen. På bilden nedan syns byggnaden bakom mig.
Detta var Adolf Hitlers första och sista besök i Klaipeda.Idag är torget Klaipedas praktfullaste. Det säger inte så mycket, när staden är ganska nergången och illa återuppbyggd.
Så klart finns det inget som minner om händelsen, mer än att det nämns kort på en informationstavla om platsen.
Det är oerhört intressant att gå runt och försöka föreställa sig stämningen och de enorma konsekvenser besöket fick för Klaipedas befolkning.
Mvh Fredrik
www.memelland-adm.de/