lördag 2 januari 2010

Victoria Peak i Hong Kong.


Hongkongön är bara 76 kvadratkilometer stor. På denna begränsade yta bor 1.5 miljoner människor. Högsta punkten är Victoria Peak som är 555 m högt.
Dit ville vi och dit kom man efter diverse problem. Turen började på motsatta sida, Kowloon, en halvö som är Hong Kongs andra halva, det är här de flesta backpackers bor.
Vi tog färjan över och unnade oss en förstaklass biljett, så brorsan och jag satt på övre däck och såg Hongkongöns skyskrapor träda fram.


Efter att ha tappat bort oss, möttes vi på toppen. Britterna blev tidigt förtjusta i denna del, då klimatet är betydligt svalare.
Mellan åren 1903-1940 fick endast européer bosätta sig där.
Hyrorna är de högsta i hela staden.
Toppen nås med en bergbana. Idag kommer över 7 miljoner turister för att beundra den vidsträckta utsikten.
Tyvärr är det oftast smog och kraftiga luftföroreningar som skymmer sikten. Den explosionsartade tillväxten i Kina och de ekonomiska frizoner som ligger strax norr om Hong Kong, har lett till en massiv uppbyggnad av industrier och deras utsläpp kommer ner hit.
Rikedomen har även tagits sig uttryck i Victoria Peak, när de gamla koloniala husen rivs för att uppföra stora betongklossar med lägenheter. Dessutom har man uppfört en stor affärsgalleria.
Profiten styr alltid över skönheten.



Idag är området i mina ögon inte en sevärdhet längre.
Mvh Fredrik
www.thepeak.com.hk/en/home.asp