lördag 2 januari 2010

Gatorna i Bratislava.

Bratislava är huvudstad i Slovakien och det rikaste området i forna Östeuropa. Endast överträffad av sin största rival Prag. Faktum är att huvudstadsregionen har högre BNP per capita än alla regioner i Frankrike förutom Paris.
Bratislava sjuder av aktivitet och framåtanda.
Hit kom jag en kall vintermorgon med tåget från just Prag. Undertecknad visste ingenting om denna stad. Efter att ha bokat ett rum på ett Gaudí inspirerat hotell bakom järnvägsstationen, gav jag mig ut på gatorna.
Men först lite mer om detta udda hotell. Det fanns inte en rak vinkel i hela byggnaden. Alla färger blandades friskt på väggar och tak, man kände sig som Pippi Långstrump.
Dessutom var det som i alla östländer märklig service. Ett handskrivet kvitto dök upp på rummet, för en öl som hade inköpts i baren dagen innan.

Många gator har liknande namn, vilket gjorde att jag följde fel och hamnade långt ut i förorten. En vägbeskrivning på tyska hjälpte mig att komma till centrumet.


Bratislava hette Pressburg i 700 år. Fram till 1919 då dagens namn infördes. Medan tjecker har fått stångas med de tysktalande österrikarna, har slovakerna haft samma problem men med ungrarna istället.
Samma år 1526 som Tjeckien (Böhmen) uppgick i Österrike, förlorade Ungern ett slag mot turkarna, vilket ledde till att Budapest föll och landet flyttade sin huvudstad hit. När sedan Ungern ingick i Österrike, föll staden i glömska och blev en förstad till Wien.
Slovakien var ett lydrike under Tyskland 1939-45 och styrdes av den galne prästen Jozef Tizo.
Men 1993 delades Tjeckoslovakien och då fick slovakerna sin efterlängtade stat, som numera är med i både EU och NATO.
Landet var först i Östeuropa att införa Euro.Det är två saker som dominerar Bratislava, eller egentligen tre. Först borgen på höjden, som ser ut som en uppochnedvänd säng. Den byggdes på 1400-talet och har förstörts flera gånger, dels av Napoleons soldater och senast när amerikanarna flygbombade slottet under andra världskriget.
Kommunisterna återuppbyggde borgen. Här uppe kan man se både Österrike och Ungern. Det är bara 13 km till Wien och 16 km till gränsen mot Ungern.
Det andra stora landmärket är den bedrövliga bron med sin sexfiliga motorväg som stadsplanerarna har dragit rakt igenom den gamla delen av staden.
Till slut är det floden Donau som alltid gör sig påmind. Förr med sina årliga översvämningar, numera endast med sin skönhet.
Johann Strauss d.y. kunde inte ha uttryckt sig bättre än i sin berömda vals, "An der schönen blauen Donau".


På andra sidan floden ligger förstaden Petrzalka där en tredjedel av befolkningen bor i stora betonglådor. Området byggdes på 1970-talet och är allt annat än inbjudande.
Endast intressant för dem som gillar betong.
Bratislava kan aldrig mäta sig med sina rivaler, Wien och Prag i skönhet.
Men staden har en fördel och det är att den fortfarande inte är ett stort turistmål. Här slipper man alla feta amerikaner och gatorna är inte överfulla med turister.
Dessutom är prisläget betydligt bättre.
Mvh Fredrik
http://www.bratislava.sk/