måndag 1 februari 2010

Byn vid gränsen på Cypern.


Den 14 augusti 1974 invaderade turkiska armén Cypern. Mer än 180.000 grekcyprioter sattes på flykt och en en tredjedel av ön, den norra delen ockuperades.
En ekonomisk kris drabbade södra delen när de viktiga citruslundarna och de inarbetade turistområdena var förlorade.
Arbetslösheten blev skyhög, över 40 % och blodiga represalier drabbade turkarna i söder och ett stort antal civila, vars öden fortfarande är okända, försvann över hela ön.
Cypern återhämtade sig med åren. Idag är turismen främst koncentrerad till Ayia Naipa. Där hamnade jag och min kompis Micke.Efter flera dagars badande och festande, tröttnade vi på denna förvuxna turistby och hyrde några cyklar för att ta oss upp till gränsen till den ockuperade delen.
Det var byarna Paralimni och Derynia som skulle besökas.
Här kunde man hyra kikare och gå upp på taken. Utsikten var spökstaden Famagusta, som ligger helt öde. Den var Cyperns största turistort och tredje stad i storleksordning.
Tvätten på balkongen hänger fortfarande på tork. Byggkranarna står stilla på samma plats som de stod när de övergavs.
Vyn domineras främst av de söndervittrade höghushotellen, plundrade och öde. FN-styrkorna patrullerar i staden sedan 1974.
En av alla dessa som gjorde FN-tjänst på Cypern, var storspionen Stig Bergling. Han blev värvad av KGB vid en senare tjänstgöring i Libanon. Resultatet blev enastående, mannen lämnade ut uppgifter om hela Sveriges totalförsvar till ryssarna.
Skadan Stig Bergling åstadkom var i mångmiljardklassen. Svenska militären fick ändra och omorganisera hela försvaret.
Spionen flydde till Sovjetunionen och sökte sig tillbaka till fäderneslandet frivilligt.
Idag bor denna hemska man på ett sjukhem i Stockholm, märkt av sin sjukdom och ständigt paranoid. Ovan syns han plockandes tomater.
Tänk vad förlåtande vi är i Sverige.
Mvh Fredrik
http://www.unficyp.org/