måndag 1 februari 2010

Pensionärkaffe i Ekenäs.

Ekenäs fick stadsprivilegier av Gustav Vasa 1546. Kungen trodde att fiskeläget i framtiden med sitt strategiska läget kunde bli en viktig handelsstad, samt att den kunde konkurera med Tallinn.
Förhoppningar grusades fort. Det gick inte att tävla med Tallinn. Istället tvångsförflyttades invånarna till en annan nygrundad ort vid Vanda å. Den som vi idag känner som Helsingfors.
År 1650 var Ekenäs Finlands minsta stad med något hundratal invånare.
Samhället kom att växa under århundradena men blev aldrig något mer än en trevlig och mysig småstad. Vilket inte är helt fel. Ekenäs är en tvåspråkig ort där finlandssvenskarna är i stor majoritet, 82 %.
Varje kommun i Finland har rätt att skylta på majoritetsspråket. Därför blev det krångligt att komma hit. Salo norr om Ekenäs skriver på finska. Då heter denna metropol plötsligt Tammisaarivägskyltarna. Vips hade jag och min kompis Peter F kört bort oss.
Salo är för övrigt inte värt mer än att stanna och tanka eller att ta en korv.I Ekenäs vandrade vi runt och passade på att träffa den lokala förmågan Pigge Svenskberg. Södra Finlands största "trubadur", i alla fall i hans ögon och våra så klart.
Bland alla idylliska trähus och gränder med sina plank och prunkande grönska letade vi efter honom. Till slut kom ett tips att Pigge Svenskberg skulle uppträda på den lokala pensionärsföreningen.
Där hamnade vi bland tanter och gubbar som drack kaffe och åt kakor. Samtalsämnet var Finlands övergång till Euro. De flesta saknade sin mark. Allt hade blivit dyrare efter införandet av den nya valutan.
Pigge dök upp och drog några låtar till den trogna publikens jubel. Vi skulle vidare ner till Hangö och hade lite bråttom. Mötet blev därför kort. Kompisen överlämnade en skiva med sina låtar till trubaduren.
Nu stod andra saker på agendan, ut till Nylands brigad i Dragsvik skulle vi, eftersom jag var nyfiken på detta militärfäste.
Det har träffats en och annan finlandssvensk på båtarna över till Finland. Alla har gjort sin värnplikt där. På Finlands enda svenskspråkiga regemente.
Nedan syns jag pekandes på platsen.
Mötet med de finska militärerna blev kort. Vi svängde in på området med polarens slitna Volvo 240. Vakten stirrade "hotfullt"på oss. Det räckte. Snabbt tillbaka till Ekenäs och vidare mot Hangö.
Nylands brigad bildades 1636 på initiativ av Gustav II Adolf. Regementet deltog i många krig och erövringar. Man fanns med i Poltava 1709. Deras två bataljoner hamnade i krigsfångenskap.
Året efter kom det nyuppsatta manskapet att delta i försvaret av Riga. Återigen fick de kapitulera och gå i fångenskap. Regementet var alltid lojalt mot det svenska riket.
I Finska kriget fick man äntligen chansen att utmärka sig. Soldaterna deltog i segern vid slaget om Siikajoki. Efter kriget 1808-09 upplöstes regementet och återupprättades i det Finska inbördeskriget 1918.
Brigadens fana har Nylands grevliga vapen på blå botten med gula pfalziska eldtungor.
I området har det en gång i tiden legat ett mentalsjukhus. Det skojades om att det var Nylands tredje bataljon.
Berättar man denna skröna för en finlandssvensk blir de imponerade.
Mvh Fredrik
www.mil.fi/merivoimat/joukut/uudpr/index_sv.dsp/