måndag 1 februari 2010

Tioman i Malaysia.

Tioman ligger utanför Malaysias södra kust. Det som saknas i storlek, den är endast 39 km lång och 19 km bred, kompenseras istället av dess skönhet.
Ön är omgiven av ett glittrande blått vatten som vimlar av marint liv. Stränder har finkornig gyllene sand. Tioman blev internationellt känd när den användes som inspelningsplats för filmen South Pacific på 1950-talet.
Naturen är vacker, med imponerande berg, frodiga regnskogar och pittoreska byar. Under turistsäsongen överstiger antalet besökare med lätthet lokalbefolkningen.
Utanför ön ligger vraken efter Storbritanniens slagskepp HMS Repulse och HMS Prince of Wales som sänktes av japanerna 1941.


Jag och min bror Thomas tog färjan över från Mersing. Tyvärr var det helgdag i Singapore vilket medförde att allt var fullbokat. Tioman nås numera lätt när de har en flygplats.
Till slut fick vi tag i ett rum och lät en kille från Australien sova på vårt golv. Han hade inte haft samma stora lycka att finna ett ledigt rum.
Dagarna gick och vi blev ett ganska stort gäng som umgicks, däribland en engelsman som hade jobbat som stand-in åt skådespelaren Rutger Hauer. Mannen står längst till höger på bilden nedan.
Engelsmannen berättade bland annat att han hade av misstag druckit brunnsvatten i Indien och nästan dött på kuppen. Med koleran tappades halva kroppsvikten. Resultatet blev lyckligt, han överlevde. Men det var en hårsmån från att sluta med döden.
Alla pratade om att stränderna på andra sidan ön skulle vara bättre. Vi bestämde oss att ta djungelstigen som genomkorsade ön och undersöka saken.
Det tog en hel dag att gå i vegetationen och slutligen kom gänget fram på andra sidan.
Döm om vår förvåning. På denna sida av Tioman rådde alkoholförbud vilket skapade stor abstinens för vår irländske vän Noel. Han syns ovan med brorsan.
Men paradisstränderna var värda den uppoffringen att avstå alkoholen för några dagar. När vi kom tillbaka till fastlandet, delade sällskapet på en taxi och det första irländaren beordrade chauffören att göra var att köra in på en bensinmack.
Nu skulle det köpas öl.
Till tonerna av Niklas Strömstedts sliskiga musik, som taxikillen stoppade in i kassettradion för att han trodde det skulle glädja oss, åkte bilen ner till gränsstaden Johor Baharu.
Därifrån gick alla över bron till Singapore.
Mvh Fredrik
www.wikitravel.org/en/Tioman_Island/