måndag 1 februari 2010

Tempeldalen i Agrigento.

Om det inte vore för Agrigentos magnifika tempel, så hade inte hälften av Siciliens besökare brytt sig om att utforska regionen. De centrala och södra delarna av ön har alltid ansetts avlägsna, lite farliga och ett fäste för laglösa.
Agrigento är höjdpunkten på många turisters besök och dess status, historia och antika helgedomar gör orten till en av Italiens mest intressanta platser.
Nedanför staden ligger tempeldalen. Över de gula buskarna och olivträden reser sig tio stycken tempel från 500 och 400-talen f.Kr.
Endast ruiner efter dessa grekiska byggnader återstår. Den troliga orsaken till förstörelsen är en kombination av jordbävningar och kristnas iver att riva dem. Katolska kyrkan ville inte ha några konkurrenter om människans gudstro.
Ett tempel är relativt välbevarat. Det byggdes om till en kyrka på 500-talet.
Idag ligger ruinerna mitt i ett fält av blommor och träd. Massor av nyfikna besökare utforskar och petar på stenarna. Eller gör som vi, poserar framför dem.




Sicilien var en del av Magna Graecia, de grekiska kolonierna. När landets befolkningen växte på 700-talet f.Kr blev det brist på mark. De styrande i Aten började uppmuntra utvandring. Södra Italien och Sicilien koloniseras av grekerna som grundade många städer här.
Agrigento bytte ägare från greker till kartager. År 21o f.Kr tog romarna hela ön. Sicilien blev den första utländska provinsen att lyda under romersk lag.
Med åren skiftade befolkningen. Kejsaren beslöt att pensionerade soldater skulle slå sig ner på ön med sina familjer och odla vete.



Ett av templen skulle ha blivit antikens största om det hade färdigställts. På byggnaden skulle det resas 38 atlantes, manstatyer som var gigantiska. En av dem syns ovan.
Men krig och missväxt kom i vägen.
En del helgedomar har blivit förskönade. En engelsman dök upp här i slutet av 1800-talet. Denne Mr Hardcastle betalade stora pengar till ortsbefolkningen att resa de fallna kolonnerna. På en av bilderna ovan syns hans tilltag bakom ryggen på en poserande Björn.
På 1930-talet ändrade Mussolinis stadens namn från Grigenti till dagens. Alla ortsnamn på Sicilien som påminde om grekiska fick latinska namn.


Vägen ner hit går genom de centrala delarna av ön på en motorväg upphöjd på pelare. Under den växer de böljande vetefälten, ett arv från Romarriket.
Landskapet ser ut som en tavla.
Många italienare retar sig på att det är gratis att åka på provinsens motorvägar. Men Siciliens regering har prioriterat detta, när det är stora avstånd mellan städerna. Myndigheten vill få de olika regionerna att integreras.
Ön har ett utmärkt vägnät.
Mvh Fredrik
http://www.valleyofthetemples.com/