måndag 1 februari 2010

Europas vackraste bro finns i Tjeckien.


På den medeltida Karlsbron trängs människor vid alla årstider, väderlekar och klockslag. Hela bron som kantas av barockstatyer är Prags mest kända turistmål.
Tidigt på morgonen börjar gatuförsäljarna göra i ordning sina stånd. Många av dessa hårdkokta företagare står där i ur och skur året om, stärkta av otaliga muggar hett kaffe.
Under varma sommardagar dignar bron under tusentals beundrande besökare. Man har fri sikt över Prag, med slottet på en sidan och på den andra syns gamla staden med en skog av kyrkspiror och torn.
Tittar man söderut, ser man Vltavas broar försvinna i soldiset.
Tyvärr är floden fortfarande en av Europas skitigaste. Den fungerade som stadens kloak under kommunisttiden.
Med pengar från EU har Prag idag påbörjat byggandet av ett fungerande avloppsystem.




Brobygget påbörjades 1357 på order av Karl IV (1316-78) som även tvingade bönderna i trakten att leverera ägg som blandades i murbruket. Detta för att göra konstruktionen starkare.
Det är under dennes tid som Prag växer till sig och blir en av de största och rikaste städerna i Centraleuropa.
Speciellt när Karl IV blir vald till kejsare av Tysk-romerska riket.
Flertal av statyerna kom på plats i slutet av 1600-talet. Många har vittrat svårt och flyttats för att skyddas mot luftföroreningarna. Idag är alla skulpturer ersatta med kopior.
Mitt på bron står den enda bronsstatyn. Klappas hunden på sockeln, kommer man enligt legenden att återse Prag.
Det vill jag göra. Se bild ovan.


Det berömda trettioåriga kriget fick sin startpunkt i Prag och kom även att avslutas här. Kriget befäste Sverige som norra Europas stormakt. I fredsförhandlingarna som pågick under flera år, tog svenskarna en sista chans att försöka inta Prag, som hade klarat sig från att plundras.
Fältmarskalk Christoffer Köningsmarck (1600-63) intogs lillsidan, där slottet ligger. Här fanns böcker, tavlor, statyer och annat krigsbyte.
Sverige tog sitt största byte någonsin. Bara fältherren Wrangel tog fem vagnslaster med värdesaker till sitt nybygge Skokloster, som höll på att inredas.
Drottning Kristina fick 700 målningar och Europas största myntsamling. Även en struts och ett lejon ingick i bytet. Ner kom också Karl X Gustav som fortfarande bara var tronarvinge med trupper.
Ännu mer kapital fanns på andra sidan.
Nu beordrades stormning, men invånarna mötte de svenska soldaterna på bron och hårda strider utkämpades. Katolska studenter och stadens judar stod för motståndet. Svenska armén retirerade. Men de var nöjda i alla fall, eftersom man hade plundrat kejsardömet Österrikes skattkammare.
Freden slöts några dagar tidigare. Med den tidens kommunikationsnät kunde viktiga beslut ta veckor innan det nådde befälhavarna.
Ute på Drottningholm kan du ta del av krigsbytet. Många statyer i parken kommer från plundringståget. Främst från Wallensteins berömda palats.
Christoffer Köningsmarcks son Otto blev även han officer i svenska riket. Han deltog i det skånska kriget 1675-79.
Senare gick mannen i ventiansk tjänst. Otto Köningsmarck har gjort sig ryktbar då han vid belägringen av Aten riktade kanoneld mot Parthenon. Försvararna hade ett krutförråd i byggnaden som sprang i luften.
Stora delar av templet förstördes och fick det utseendet som byggnaden har idag.


Går du till Karlsbron tidigt en vardagsmorgon, kan man ha tur att få bron för sig själv en stund.
Mvh Fredrik
http://www.charlesbridgemuseum.com/