
tisdag 9 mars 2010
Neringa i Litauen.

Stasis högkvarter i Berlin.

Gatan hette tidigare Frankfurter Allee och var ett enda rykande ruinlandskap efter kriget. I början av femtiotalet hade man forslat undan det mesta av bråten, desarmerat blindgångarna och samlat ihop så många tegelstenar man förmådde ur ruinerna. Mer än 6.000 arbetare slet i skift för att bygga gatan. De hårda villkor ledde till oroligheter och strejker som spreds över DDR. Med hjälp av ryska styrkor slogs upproret ner och gatan med alla sina hus kunde färdigställas. Sista biten får gatan sitt forna namn och där om man svänger in på tvärgatan Normannenstrasse, hittas säkerhetspolisens högkvarter som inlägget ska handla om.





Hulliganerna i Murcia.



Båtturen på Yangtzekiang.


Yangtzekiang är världens tredje största flod och Kinas längsta med sina 6300 kilometer. Floden har sin källa långt in i landets östra delar och mynnar i Östkinesiska havet strax norr om Shanghai. Vattendraget kallas i folkmun för Kinas lycka. Längs den lever över 600 miljoner människor. På dess vatten transporteras mängder med varor och kol. Traditionellt har den utgjort gränsen mellan södra och norra Kina. Året efter vi var här, påbörjades bygget av världens största vattenkraftsdamm. Den stod klar 2009 och ska producerar 11 % av Kinas energibehov. För att kunna konstruera den stora dammen, fick över en miljon kineser tvångsförflyttas. Bygget har fått mycket kritik. Myndigheterna menar att dammen kan förhindra framtida översvämningar. Kritikerna säger att det måste vara höga vattennivåer om den ska producera mycket el. Därför finns ingen buffert att samla in eventuella stora tillfälliga vattenmassor.



Hotellet i Karlovy Vary.







tisdag 2 mars 2010
Slaget om Tammerfors.

Stadens store son, Vänino Linna (1920-92) har skrivit om inbördeskriget i trilogin: Här under Polstjärnan bestående av titlarna Högt bland Saarijärvis moar, Upp trälar och Söner av ett folk. Handlingen skildrar Finlands historia ifrån slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet genom torparsläkten Jussi Koskelas öde. Första boken börjar med meningen: "I begynnelsen var kärret, gräftan och Jussi". Mest känd är han för boken Okänd soldat som delvis bygger på självupplevda erfarenheter under Fortsättningskriget 1941-44. Berättelsen har filmats flera gånger, och visas alltid på TV, när landet firar sin nationaldag den 6 december. En tradition som SVT länge hakade på. Nu får undertecknad spela dramat i sin DVD-spelare istället på den aktuella dagen. Idag är Tammerfors en välmående stad. Minnena från kriget syns främst i monumenten. Det ska tydligen finnas kulhål på en del fasader, men jag såg inga. Mvh Fredrik http://www.vainolinnanseuran.fi/
Nessebar i Bulgarien.






Prenumerera på:
Inlägg (Atom)