tisdag 9 mars 2010

Hotellet i Karlovy Vary.


Mitt bland alla vackra byggnader i den anrika spastaden Karlovy Vary ligger denna udda fågel.
Detta mastodont hotell byggdes under kommunisttiden och det förstördes flera kvarter av gamla fina jugendhus, för att bereda plats åt hotell Therminal.
Byggtiden varade i fem år. Hotellet invigdes 1976.
Många av husen som revs tillhörde den talrika tysktalande befolkningen som fanns här fram till 1945-47. Dessa år, blev den stora minoritetens ödesår, när över 2.6 miljoner tyskar blev utkastade av kommunisterna i dåvarande Tjeckoslovakien.
Jag åkte en gång tåg från Prag till Dresden och delade kupé med en äldre tysk som var född i dessa trakter. Trots mina brister i tyska lyckades jag förstå ganska mycket av hans intressanta levnadsöde.
Man brukar kalla minoriteten för Sudettyskar, efter landskapet som omger norra delen av dagens Tjeckien.
I Karlovy Vary bodde den fanatiska nazistledaren Karl Herman Frank. Denna enögde bokhandlare blev rörelsens ledare i Tjeckoslovakien. Efter kriget hängdes han i Prag.
Tyskarna fick lämna allt, vilket gjorde att Tjeckoslovakien hade ett enormt överflöd av bostäder, så mycket att man lät ett amerikanskt filmteam spränga sönder en liten stad.
Scenerna kan ses i filmen Bron vid Remagen.
Idag bor de flesta ättlingarna i främst Bayern och övriga f.d. Västtyskland.
När Tjeckien gick med EU fördes hårda förhandlingar mellan staterna. Man kom överens att inte låta tyskar få tillbaka förlorad egendom, inte heller att de fick köpa hus eller mark under en övergångstid av 25 år.



Jag och kompisen Enrico tog en heldagsutflykt hit med resguide och lunch. Eftersom det tar ett par timmar upp till Karlovy Vary från Prag fick gruppen maten vid ankomst.
Den intogs på hotellet, och bara det var en upplevelse, trots att restaurangen var tom, blev vi flyttade från ena bordet till det andra.
Ingen i gruppen förstod logiken, men till slut var personalen nöjd med vår bordsplacering.
Sedan rullade vår trerätters lunch in och de anställda sprang runt och serverade oss, utan något som vi tyckte rimligt system.
Men alla fick sin mat och den underbara efterrätten, Apfelstrudel mit schlagsahne.
Den går det inte att tacka nej till.
Hotell Therminal blev utflyktens höjdpunkt. Allt var så där härligt sunkigt, även om de hade piffat upp mycket fanns många skönhetsfläckar kvar.
Byggnaden får betraktas som en relik från en svunnen tid och vi fick ta del av den för en stund.
Resan avslutades med att sitta i de härliga röda och otrendiga fåtöljerna.
Atmosfären blev än mer perfekt, när ett grådaskigt regn öste över staden på eftermiddagen


Ett dubbelrum kostar ca 800 kronor. Hotellet ägs fortfarande av staten.
Om Enrico gifter sig, ska bröllopnatten tillbringas här.
Mvh Fredrik
www.karlovy-vary.cz/