tisdag 2 mars 2010

Nessebar i Bulgarien.


Nessebar ligger några mil norr om hamnstaden Burgas, i närheten av badorten Sunny Beach. Staden är uppsatt på UNESCO:s världsarvslista och befinner sig ljusår från den stökiga badorten, trots att avståndet bara är några kilometer.
Den lilla orten är full av vackra medeltida kyrkor, samt de speciella husen med utskjutande träövervåning som de flesta turisterna kommer hit för att beundra. Sevärdheter som har gjort Nessebar till en världsarvsstad.
Ett fyrtiotal kyrkor eller kyrkoruiner finns kvar i staden som inte är mer än 850 meter lång och 300 meter bred. Den ligger på en halvö i Svarta havet.
Äldst är den gamla Metropolitankyrkan från 500-talet, numera en ruin med vackra valvbågar som används av ortens unga som bollplan.
Av de gamla trähusen finns ett 60-tal kvar spridda över den lilla staden, de flesta från 1800-talet, några äldre än så.


Från Sunny Beach kunde undertecknad åka hit med gamla tyska flygbussar för 5 kronor.
Vid ingången stod en gammal folkdräktsklädd gubbe och spelad säckpipa, runt mig rörde det sig många som ville tjäna en liten slant på oss turister.
Jag hittade en trevlig restaurang lite vid sidan av, Tjaika, måsen. Här åt jag den bulgariska shopskasalladen, gjord på riven fårost, gurka, lök och tomat. Väldigt god.
Annars är den bulgariska maten inte så inbjudande. Det är en torftig variant på det grekiska köket.
Trots Nessbars litenhet, gick jag lätt vilse, i en stad där gatunätet inte lämnar någon vinkel oprövad. När kvällen närmar sig blir det lugnare, då har alla turistbussar försvunnit till Sunny Beach. Då gör sig denna pärla sig som bäst.
Nu tar stadens invånare över gatubilden. Sällskapen sitter på restaurangerna och äter stora familjemiddagar.
Allt som intjänas under sommaren ska de även leva på när vintern kommer


Avslutningsvis lite om stadens historia, för denna plats har bebotts sedan 500-talet f.Kr. Det var Thrakerna som grundade den.
Sedan kom greker,romare och slutligen turkarna som fick släppa Nessbar 1878, när Bulgarien blev självständigt.
Det är en spännande plats att besöka, och kan rekommenderas om man hamnar i Sunny Beach på semester.
Då kan det vara skönt och få ett litet avbräckt från den värsta tingel-tangeln.
Dobar den Fredrik
http://www.nessebar-bulgaria.com/