lördag 3 april 2010

Arenan i El Jem.


Amfiteatern i El Jem, är den största romerska arenan i Nordafrika. Den ligger ca 60 kilometer sydväst om semesterorten Sousse, där jag bodde vid besöktet i Tunisien.
Byggnaden uppfördes under Gordiunas (159-238) tid som guvernör i den då romerska provinsen Africa terra, dagens Tunisien. Ambitionen var att tävla med områdets största stad och tillika mest kända, Karthago.
Kejsare var Maxiumus Thrax, Roms första soldatkejsare. En dräng från Grekland som avancerade hela vägen. En serie av krig hade lagt alla provinser i Romarriket under hårt skattetryck. Pengarna behövdes, för att hålla landets soldater på gott humör.
Men också till mutor åt sina allierade, så att de inte skulle utnyttja statens för tillfälligt svaga ställning, genom att gå i krig tillsammans med Romarrikets fiender.
I Tunisien revolterade man och tvingade guvernören att utropa sig som alternativ kejsare med sin son. Man fick stöd från delar av senaten i Rom.
Från kejsaren kom svaret snabbt. Man mobiliserade den enda legionen i Afrika och gick mot Karthago. När sonen till Gordiunas stupade i striden, hängde fadern sig.
Arvet efter denna korta dynasti på endast 20 dagar är amfiteatern i El Jem. Den blev aldrig helt färdigställd. Bygget pågick åren 230-238.
Kejsaren lät staden förfalla.


Arenan användes för gladiatorspel, men även för att döda kristna, som fick slåss obeväpnade mot lejon och andra rovdjur.
Folk kom från hela Nordafrika för att bevittna dessa skådespel. Tanken var att imponera på dem, att visa Roms styrka och makt.
När det var fullt hus, fanns över 35.000 i publiken.
Byggnaden stod orörd fram till 1600-talet, när arbetet påbörjades med den stora moskén i Kairouan. Sten togs härifrån. Staden ligger strax norrut och räknas som Nordafrikas heligaste.
Det sägs att sju besök dit, räknas lika högt som ett till Mekka.
Bland sunnimuslimerna är Kairouan islams fjärde heligaste stad, efter Mekka, Medina och Jerusalem.
För oss filmälskare är orten mest känd för att den fick agera kuliss för Kairo i filmen, Jakten på den försvunna skatten. Det var spännande att gå i basaren och uppleva atmosfären.
Moskén är förresten magnifik.
Idag används amfiteatern i El Jem för olika kulturevenemang och är öppen alla dagar från soluppgång tills mörkret sänker sig.
Ta chansen att besöka båda städerna om möjlighet ges. Det är två pärlor liggandes vid randen till Sahara.

Filmen, Ett herrans liv spelade in några scener här. Den blev väldigt omtalad på sin tid och förbjöds bland annat att visas i Norge. Där anklagade man filmteamet för hädelse.
Det var Monty Phyton gänget som låg bakom produktionen.
I handlingen får man följa Brian, som föds i stallet bredvid Jesus. Han blir av misstag förväxlad med Messias.
Rullen är helt underbart rolig och slutscenen där alla korsfästa sjunger den nu berömda låten, Always look on the bright side of life, är oslagbar.
Filmen öppnar med förtexten:
"Judea, year 33 AD"
"Saturday afternoon"
"About Tee-Time"
Mvh Fredrik
www.whc.unesco.org/en/list/38/